Aan het Oranjeplein in de Haagse volksbuurt Schilderwijk is deze week een kast ontdekt die eruit zag als een wijkkast van Ziggo, maar die vol zat met opname-apparatuur. Dat meldde Omroep West, dat foto's van de inhoud van de kast kreeg opgestuurd. Volgens een expert op gebied van spionage-apparatuur zijn de onderdelen van een overheidsdienst. Volgens Omroep West is er een mogelijk verband met het onderzoek naar ronselen van jongeren in de Schilderswijk voor de strijd in Syrië.

Herkomst

De Haagse GroenLinks-fractie eist nu opheldering. Zo'n kastje plaatsen zou niet mogen zonder toestemming van de gemeente, vindt fractievoorzitter David Rietveld. GroenLinks wil dat de herkomst van de spionage-apparatuur wordt onderzocht. Mogelijk zou de AIVD achter de nagemaakte wijkkast zitten.

Ook vraagt GroenLinks of er op nog meer plaatsen in Den Haag kastjes met afluister- en opnamespullen staan. De partij wil weten welke procedure er door de AIVD wordt gebruikt in geval van een geheime operatie tegen jihadistische jongeren.

Camera en modem

Ziggo ontdekte de nep-wijkkast afgelopen week tijdens werkzaamheden en hij bleek wel te openen met een Ziggo-sleutel. De kast bevatte onder meer een camera en umts-modem. Enkele dagen later was de kast weer verdwenen.