In het geheugen van Google, de zogenoemde cache, is een deel van de privacygevoelige informatie over marinepersoneel nog steeds eenvoudig te vinden. Live Search (MSN) en Google hebben gedeelten van het bestand, of verwijzingen ernaar, geïndexeerd.

Een gecombineerde zoekactie op beide zoekmachines ontsluit op dit moment nog steeds een deelbestand met honderden marinefuncties, compleet met naam, rang en duur van het arbeidscontract. Dat meldt onderzoeksjournalist en zoekmachine-expert Henk van Ess op z'n Voelspriet-weblog. Van Ess wil met z'n beknopte zoekinstructie de misstanden bij Defensie aan de kaak stellen. De zeven pagina's tellende namenlijst is ook in het bezit van Webwereld.

Gisteren onthulde het AD dat het Commando Dienstencentra (CDC) per ongeluk een intern document van 340 pagina's met duizenden namen van marinepersoneel online had gezet. Sindsdien is defensie bezig de lijst met personeelgegevens 'zo grondig mogelijk te verwijderen'.

Maurice Piek, woordvoerder van Defensie, wil niet ingaan op de specifieke situatie dat de de lijst nog steeds in het geheugen van Google te vinden is. "Ik sluit niet uit dat er hier en daar nog restanten van kopieën op internet staan. Zodra we daar achter komen wordt er actie ondernomen. Uit veiligheidsoverwegingen doen we geen uitspraken over contact met individuele providers. De afdeling Telematica van Defensie handelt naar beste kunnen om de zaak zo goed mogelijk op te lossen."

Menselijke fout

Piek verwijst verder naar de brief (pdf) over de kwestie die Minister van Defensie Eimert van Middelkoop gisteren naar de Kamer stuurde, naar aanleiding van het verzoek van het Kamerlid Poppe (SP). Uit de brief blijkt dat Defensie er een tijd geleden toe is overgegaan om vacatures niet alleen op het intranet, maar ook op het internet te publiceren. Dit omdat marinepersoneel in het buitenland soms geen toegang heeft tot het intranet. Recentelijk ging er echter iets fout:

"Onlangs is abusievelijk, door een menselijke fout, een bestand aangeleverd waarin ook persoonsgegevens waren opgenomen. Dit bestand is op de gebruikelijke manier toegankelijk gemaakt op internet. In dit bestand waren niet alleen de gebruikelijke gegevens over functies opgenomen, maar ook de naam en rang van het personeel óp die functies."

Verder blijkt dat bij het verwijderen van de lijst complicaties zijn opgetreden omdat 'Defensie werkt met verscheidene serversystemen'. "Omdat het bestand is doorgegeven via servers van civiele providers kan niet worden uitgesloten dat een kopie van het bestand nog via deze servers kan worden benaderd. Op dit moment wordt onderzocht via welke providers het bestand nog is te benaderen en wordt hun verzocht dit te verwijderen", zo schrijft Minister Middelkoop.

Een nadere reactie op de verzoeken van de leden Peters (GroenLinks) en Van Velzen (SP) volgt donderdag, zo belooft Defensie op haar website.

Tweede Kamerlid Remi Poppe van de SP noemt het in een reactie aan Webwereld 'van de gekken' dat het document nog steeds online is te vinden. "Dat is onprofessioneel en brengt medewerkers in gevaar. Defensie moet voorzichtiger zijn en beter zorgen voor haar personeel, waar ze te weinig van hebben. Schandalig."