Gary McKinnon vecht al jaren tegen uitlevering aan de VS en vandaag maakte de Britse minister van Binnenlandse Zaken bekend dat deze niet doorgaat. De Schotse hacker wordt ervan beschuldigd in 2001 en 2002 computers van de Amerikaanse overheid te hebben gehackt en beschadigd. Hij heeft bekend tegen de Schotse politie in 2002 en de VS is in 2005 officieel een procedure gestart om de hacker in Amerika te kunnen berechten.

Hacken om aliens

McKinnon wilde het bestaan van buitenaards leven aantonen en vermoedde dat de Amerikaanse overheid informatie daarover achterhield. Hij brak in bij NASA, het leger, de marine en de luchtmacht. Daar hield hij het niet bij, hij verwijderde documenten, wiste kritieke systeembestanden, plaatse backdoors om terug te kunnen in de systemen, en verspreidde spottende boodschappen dat de beveiliging niet in orde was.

De Amerikaanse overheid nam de zaak hoog op en wil dat de Britse hacker wordt uitgeleverd aan de VS voor berechting. Bij een schuldigverklaring hangt hem daar 60 jaar cel boven het hoofd. Volgens McKinnon was de hack niet eens zo ernstig omdat hij met een vrij simpel script heeft gezocht naar standaardwachtwoorden. Dat hij zo ver wist te komen zegt dus meer over de slordige beveiliging van het Amerikaanse defensieapparaat.

Medisch onderzoek

Sinds 2005 vecht McKinnon al tegen uitlevering. Hij ving bot bij diverse juridische uitvalmogelijkheden, tot aan de Britse hoge raad aan toe. Eerder dit jaar zette het ministerie van Binnenlandse Zaken opnieuw een rem op de uitlevering tot een rapport werd afgerond over de gemoedstoestand van de hacker.

De systeembeheerder leidt aan het Syndroom van Asperger en daarom eiste de hoge raad in 2010 een onderzoek, nadat de regering McKinnon meer tijd gaf om de uitlevering aan te vechten. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf vrijdag een rapport uit dat waarschuwt dat McKinnon waarschijnlijk probeert zelfmoord te plegen als hij uitgeleverd wordt.

Critici grijpen de zaak aan om uitlevering van criminelen aan de VS aan de kaak te stellen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, wil maatregelen introduceren zodat Britten voortaan in hun eigen land vervolgd worden als de vermeende misdaad in Groot-Brittannië heeft plaatsgevonden. Er wordt nog onderzocht of dit ook met McKinnon gaat gebeuren.