Het Cooperatieve Centrum voor Excellentie in de Cyberdefensie, zoals het centrum officieel heet, zal 30 onderzoekers tellen en is gevestigd in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Het centrum wordt gesponsord door Duitsland, Estland, Italië, Letland, Litouwen, Slowakije en Spanje.

Cyberoorlog staat sinds vorig jaar bij Navo op de radar. Toen werd Estland getroffen door een grootschalige internetaanval die diverse systemen in het Baltische staatje wisten te treffen. Experts hebben de aanval omschreven als een slecht gecoördineerd online handgemeen.

Aanleiding voor de aanval was de verplaatsing van een oorlogsmonument van het centrum van Tallinn naar een buitenwijk. Etnische Russen reageerden furieus over de belediging voor inspanningen uit de Grote Vaderlandse Oorlog, en Russische nationalisten werden dan ook aangewezen als de schuldigen van de aanval. Er is geen bewijs dat de Russische overheid bij de aanval betrokken is geweest.

Lidstaten drongen er vorig jaar oktober al aan op een beleid voor de cyberdefensie. Dat heeft nu geleid tot de oprichting van het Centrum voor de Cyberdefensie. Het centrum moet Navo helpen om bedreigingen te weerstaan en om een antwoord te bieden op de bedreigingen op dit gebied, zei generaal James Mattis, opperbevelhebber van Navo.

Het centrum moet in augustus operationeel zijn en zal in 2009 officieel geopend worden.