Windows XP krijgt vanaf 8 april komend jaar geen updates meer. Niet voor bugs en niet voor beveiligingsgaten. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de Nederlandse overheid geeft nu het advies om XP te verlaten. Dat oude besturingssysteem, oorspronkelijk uitgebracht in 2001, heeft in Nederland volgens Microsoft nog een marktaandeel van 13 procent.

Microsoft: Windows 7 of 8

Het NCSC adviseert nu samen met de Windows-maker en DefCERT, plus het Team High Tech Crime om Windows XP niet langer te gebruiken. Het advies in de factsheet (PDF) is om over te stappen naar een ander besturingssysteem. "Microsoft adviseert om te upgraden naar Windows 7 of Windows 8", schrijft het ICT-beveiligingsorgaan. Maar dat is niet de enige uitweg voor XP-getrouwelingen.

"Naast nieuwere versies van Windows bestaan er andere besturingssystemen die ook regelmatig van updates worden voorzien", luidt het formele overheidsadvies. "Er zijn verschillende Linux-distributies die geschikt zijn voor persoonlijk en zakelijk gebruik." Het NCSC noemt hierbij concreet Ubuntu en Red Hat als "populaire voorbeelden".

Na het officiële einde van Windows XP op 8 april 2014, wordt Patch Tuesday een goudmijn voor exploitmakers die aan de hand van patches voor bijvoorbeeld Windows 7 exploits kunnen maken voor Windows XP. Lees er meer over bij computerworld.nl: Malwaremakers misbruiken Patch Tuesday na einde XP.

Verder wordt het open source-besturingssysteem aangeprezen met de opmerking dat Linux-distributies soms een minder krachtige computer vergen. Dit in tegenstelling tot Windows: "Nieuwere versies van Windows vereisen van een computer betere specificaties dan Windows XP vraagt".

Of vervang de pc

Hierbij wordt er nog van uitgegaan dat het besturingssysteem wordt vervangen, maar niet de pc-hardware waar het op draait. Volledige vervanging kan natuurlijk ook. "Het is ook mogelijk om de computer zelf te vervangen. Dan kunt u ook kiezen voor een computer met besturingssysteem Mac OS X. Deze worden door Apple geleverd en ondersteund."

Ook Linux en OS X zijn echter niet gegarandeerd toekomstvast, weet het NCSC. "Ook oudere versies van Mac OS X of Linux-gebaseerde systemen krijgen van tijd tot tijd de status ‘end-of-life’. Ook voor gebruikers van deze besturingssystemen is het daarom van belang om een actuele versie te gebruiken."