De nieuwe software, genaamd StormShield, kan er volgens de fabrikant voor zorgen dat risicovol surfgedrag van werknemers wordt geblokkeerd op basis van gedragsanalyse.

Hiervoor wordt onder meer gekeken naar historisch surfgedrag en het klikpatroon van een bewuste werknemer. Deze gegevens kunnen per werknemer op een server worden bewaard en indien nodig worden aangevuld met beleidsregels.

NEC Computers is hiermee naar eigen zeggen de eerste fabrikant met een beveiligingsproduct dat gebruikmaakt van gedragsanalyse. Dit moet ervoor zorgen dat netwerken tegen aanvallen worden beschermd.

"Gebruikersgedrag, zoals het naïef openen van bijlagen en het delen van codes of wachtwoorden, heeft een nadelige invloed op de betrouwbaarheid van de pc. Met StormShield is de computer niet langer de zwakke schakel", aldus NEC in een verklaring.

StormShield werkt onder meer met ingestelde beleidsregels. Hierdoor kunnen werknemers bijvoorbeeld alleen applicaties gebruiken als deze vooraf zijn goedgekeurd en kan de toegang tot online video- of mp3-bestanden worden geblokkeerd.