Trots meldt de Nederlandse politie dat het betrokken was bij een internationaal onderzoek naar het brein achter de beruchte banking trojan SpyEye. Aleksandr P., bij de FBI gewoon voluit Aleksandr Andreevich Panin, bekende deze week schuld voor de rechtbank in de VS.

De rol van de Nederlandse cyberpolitie is niet duidelijk, wel wordt gemeld dat de malware werd aangestuurd via onder meer een server bij de Nederlandse hostingprovider Ecatel.

Ook de handlanger van Panin, Hamza Bendelladj, zit inmiddels vast in de VS, hem hangt honderden jaren gevangenisstraf boven het hoofd.

ING- en ABN-klanten de klos

SpyEye houdt al jarenlang huis onder onschuldige pc-bezitters en rooft bankrekeningen leeg. Panin heeft grof geld verdiend met de 'verhuur' van SpyEye aan criminele klanten met dat doel. In 2012 beschreef McAfee een geavanceerde FireEye-variant die ING- en ABNAmro klanten pakte. De schade zou in de miljoenen lopen.

Vorig jaar was er een versie in omloop die zelfs misbruik maakte van een gat in beveiligingssoftware Trusteer Rapport die door ING zelf aan klanten werd verspreid. Het vonnis tegen Panin zal in april worden uitgesproken. "Cybercriminelen zijn gewaarschuwd: je kunt je niet verbergen in de krochten van het internet. We zullen je vinden en voor de rechter brengen", aldus de officier van Justitie.