Volgens hoogspanningsnetbeheerder TenneT is Nederland resistent tegen aanvallen van criminelen. Het bedrijf is op de hoogte van de CIA berichtgeving over het afsluiten van de stroomtoevoer van steden buiten de Verenigde Staten (VS) door hackers via computers die het net beheren. Welke steden het zijn maakte de Amerikaanse inlichtingendienst niet bekend. De criminelen zouden met de hacks nutsbedrijven en overheden willen afpersen.

Volgens TenneT-woordvoerder Jelle Wils heeft het Nederlandse hoogspanningsnet geen koppeling met internet en is hacken onmogelijk. "Onze beheerssystemen hebben geen directe koppeling met internet. Er zijn natuurlijk wel andere systemen die gebruik maken van internet maar die zijn losgekoppeld van het beheersysteem", stelt een Jelle Wils van TenneT gerust. "We hebben nog niet te maken gehad met aanvallen op de hoogspanningsnetten."

Veilig net

Volgens Wils is het stroomnet in Nederland een van de meest veilige in Europa. "We hebben meerdere maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te beveiligen. Bovendien laten we onze systemen periodiek controleren en testen door professionele hackers. We hebben in Nederland te maken met een robuust net. en we behoren tot de koplopers in Europa waar het gaat om betrouwbaarheid van de netten en de onderliggende systemen. Binnen Europa werken we continu aan de betrouwbaarheid van de leveringszekerheid."

TenneT is sinds 1 januari 2008 verantwoordelijk voor alle elektriciteitsnetten boven de 110.000 volt, voorheen was het bedrijf alleen verantwoordelijk voor netten vanaf 220.000 volt. Op de veiligheid van regionale netten met lagere spanningsniveaus heeft TenneT geen zicht. Deze netten zijn in beheer van regionale netbeheerders als Essent Netwerk, Continuon of Eneco NetBeheer.

Alle Nederlandse netten zijn aan elkaar gekoppeld en op vijf plaatsen is het stroomnet gekoppeld aan het buitenland. Drie keer met Duitsland en twee keer met België, later komt daar nog een verbinding met Noorwegen bij.

Laagspanningsnetten

Eneco en Essent geven aan geen koppeling te hebben met het internet. Nuon kon niet direct reageren. Hackers zouden er daarom niet bij kunnen. "De netten werken onafhankelijk van internet en worden aangestuurd door een eigen glasvezelnetwerk. In principe kan er niet gehackt worden", laat Cor de Ruiter, woordvoerder van Eneco weten. "Tenzij je ergens een kabel gaat opgraven." Bovendien laat de stroomleverancier bedrijven van buitenaf regelmatig checken of de systemen daadwerkelijk veilig zijn.

"Als ik iets uit zou willen laten vallen, als hacker, dan zou ik in het hoogspanningsnet gaan zitten want dan tref ik tenminste nog wat klanten", verplaatst De Ruiter zich in het criminele brein. "TenneT beheert het hele hoogspanningsnet in Nederland, als dat uitvalt dan doet helemaal niks het meer. Dan zou heel Nederland plat gelegd kunnen worden."

Verantwoordelijkheid ligt bij netbeheerders

Volgens TenneT lopen bij de Europese organisatie voor Netbeheerders, de Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity (UCTE) diverse projecten om de betrouwbaarheid van de netten te waarborgen. UCTE wilde niet reageren op de berichten van de CIA. Het zou een zaak zijn voor de netbeheerders en binnenlandse veiligheidsdiensten. De organisatie behartigt volgens haar website de belangen van netbeheerders in 24 Europese landen en heeft als gemeenschappelijk doel de veiligheid van het het onderling verbonden stroomnetten te garanderen.