Evenals Polen (vorig jaar zesde), Frankrijk (achtste) en Canada (negende) komt Nederland dit jaar niet meer voor in de toptien van malwarehosters die het Britse security-bedrijf Sophos samenstelt. In de eerste zes maanden van dit jaar was Nederland met 1,0 procent van alle malware wereldwijd nog wel vertegenwoordigd in de lijst met landen waar de meeste malware wordt gehost.

De Verenigde Staten staan dit jaar weer bovenaan: 37 procent van de totale hoeveelheid malware wordt gehost in de VS. China (vorig jaar nog nummer één met 54 procent van alle geïnfecteerde pagina's) is goed voor 28 procent van de malware.

Malware wordt in de meeste gevallen verspreid via legitieme sites die zijn gehackt. Sophos trof 85 procent van de malware op dergelijke bonafide pagina's aan, zo schrijft het bedrijf in zijn Security Threat Report 2009 (pdf).

Gevaarlijke attachments

De hoeveelheid e-mails met gevaarlijke attachments nam na jaren weer een beetje toe, meldt Sophos. Dit jaar was één op de 714 mails voorzien met een kwaadaardige bijlage. Vorig jaar was dat nog 1 op de 909. Toch is de situatie aanmerkelijk beter dan enkele jaren geleden: in 2005 was nog 1 op de 44 mails geïnfecteerd.

Zorgwekkend is wel dat het percentage mails met malware-attachments in de loop van dit jaar is toegenomen: van 1 besmet bericht op de 3333 mails in het eerste kwartaal naar 1 op de 200 in september. Na september is er overigens weer een daling te zien, zij het dat het percentage kwaadaardige mails nu nog altijd stukken hoger ligt dan in het begin van 2008. Bron: Techworld