Daarvoor pleitte de D66-europarlementariër op een Nederlandse bijeenkomst rond de Safer Internet Day, een initiatief van de Europese Commissie om aandacht te vragen voor digitale beveiliging.

Noodzakelijke bescherming

"Je ziet dat steeds vaker gegevens gebruikt worden door politie en andere opsporingsinstanties voor doelen waarvoor het niet bedoeld is", zegt in 't Veld. "Steeds vaker wordt data niet gebruikt voor de opsporing van verdachten achteraf, maar als een soort visexpeditie. De politie gaat op zoek naar nieuwe verdachten. Vroeger kwam daar nog een rechter tussen, nu niet meer."

Zij herinnerde de toehoorders in Den Haag eraan dat privacy bedoeld is als instrument voor burgers om zich te beschermen tegen misbruik en willekeur van de overheid. "Dat het verkeerd kan gaan, weten we wel. Vraag het maar mensen uit het voormalig Oostblok of vermeende communisten uit de McCarthy-periode in de Verenigde Staten", verzucht de politica. "We hoeven niet te wachten op de volgende catastrofe."

Protesteren

De europarlementariër ziet met lede ogen aan dat de burgerrechten steeds verder onder druk komen te staan en is verbaasd dat mensen het nog niet lijkt te deren. "Langzamerhand is het tijd dat we met driehonderdduizend mensen op de dam gaan demonstreren en de overheid om opheldering gaan vragen", betoogt ze. "Dit gaat over de verhouding tussen burger en overheid en dat raakt de kern van de democratie."

Als het aan in 't Veld ligt, nemen burgers meer eigen verantwoordelijkheid. "Het begint bij het stellen van vragen bij het afgeven van gegevens. De burger hoeft zich niet te verantwoorden waarom hij iets niet wil geven, maar de overheid moet zich verantwoorden waarom ze dat willen weten", betoogt ze. "Het is hoog tijd voor een beetje burgeropstand."

De politica wil een beter bewustzijn over de fundamentele problemen van privacy creeren. "De strijd tegen terrorisme gaat niet over het redden van mensenlevens. Als we veel levens willen redden, dan is het slimmer de strijd aanbinden met obesitas", stelt in 't Veld. "Het gaat hier om democratie, de rechtsstaat en vrijheid. Als we willen voorkomen dat democratie omver wordt geworpen, dan is het verzwakken van die democratie daarvan het laatste wat je wilt doen."

Op Privacyinvasion.eu is een website beschikbaar die de 'opstand' ten uitvoer wil brengen.