In Nederland zijn in de tweede helft van 2007 in totaal 12491 telefoontaps uitgevoerd, gemiddeld zo'n 1681 taps per dag. Dat heeft het Justitie bekend gemaakt in een summiere brief aan de Tweede Kamer. Hiervan betrof het in 84 procent een tap op een mobiele telefoon, schrijft Justitie. Verdere duiding over de tapstatistieken ontbreekt.

Het is voor het eerst dat Justitie concrete tapcijfers vrijgeeft. Het departement heeft openbaarmaking jarenlang getraineerd omdat het niet over cijfers zou beschikken, want die werden niet centraal bijgehouden. Pas sinds juli vorig jaar worden alle taps gecoördineerd en gemeten door een team van het Korps Landelijke Politiediensten en kan er een totaaloverzicht worden samengesteld.

De cijfers betreffen alleen telefoontaps die zijn gesanctioneerd door de rechter-commissaris. Geheime taps van inlichtendiensten blijven geheim.

Extreme tapdrang

Het verzet van Justitie tegen openbaarmaking lijkt in retrospectief begrijpelijk, want de Nederlandse politie blijkt extreem tapbereid in verhouding tot bijvoorbeeld de VS.

Onlangs werd bekend dat in de Verenigde Staten over het heel 2007 2208 taps zijn uitgevoerd. Dat aantal luisteren de Nederlandse opsporingsdiensten in anderhalve dag af. De statistische kans dat een Nederlandse burger onder de tap komt is daarmee maar liefst 177 keer groter dan een Amerikaanse burger.

Justitie: aantal alleen zegt weinig

Toch verwacht Justitie geen politieke röring over de cijfers. "Er is al langer bekend dat Nederland redelijk actief is met telefoontaps. Bovendien gebruiken andere landen weer andere opsporingsmethoden vaker, zoals het plaatsten van afluistermicrofoons. En dat is een zwaarder middel", aldus een woordvoerder van Justitie in een telefonische toelichting.

De regering stelde twee jaar geleden al dat de hoeveelheid taps niet van belang is voor een beoordeling van de proportionaliteit (evenredigheid ten opzichte van bijvoorbeeld de inbreuk op de privacy) van het aftappen. Maar die afweging van proportionaliteit ligt in Nederland dus wel structureel anders dan in veel andere landen.