De Rus Vladimir Drinkman, verdachte van de grootste creditcardroof ooit, kan worden uitgeleverd naar Amerika of Rusland. Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald, meldt Bloomberg.

Grootschalige cyberroof

Drinkman wordt, samen met vier anderen, verdacht van het binnendringen van de netwerken van onder meer beursbedrijven Nasdaq en Dow Jones, banken Citibank, Dexia en PNC, betalingsverwerker Heartland, retailer JCPenney en supermarktketens 7-Eleven en Carrefour.

Daarbij zijn onder andere gegevens van 160 miljoen creditcards gestolen en doorverkocht, persoonsgegevens ontvreemd en is bedrijfsgevoelige informatie ingezien. De schade zou minstens 300 miljoen dollar bedragen.

De vijf gebruikten bij de hackaanvallen geavanceerde SQL-injectietechnieken. Met behulp van geïnstalleerde malware verschaften backdoors vervolgens permanente netwerktoegang.

Opstelten beslist

Een medeverdachte, die eveneens in Nederland werd gearresteerd maar snel werd uitgeleverd, ontkent schuldig te zijn. Het is niet duidelijk welke verdenkingen Rusland tegen Drinkman heeft.

Of hij daadwerkelijk wordt uitgeleverd en zo ja, aan welk land, wordt door minister van Justitie Opstelten besloten. Drinkman kan echter ook nog in cassatie bij de Hoge Raad, meldt het OM. De advocaat van Drinkman was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Soupnazi

Drinkman, zou ook betrokken zijn bij eerdere grootschalige creditcardhacks samen met de beruchte hacker Albert Gonzalez, beter bekend als 'Soupnazi'. Die zit een celstraf van twintig jaar uit.