Een nieuwe klap voor in Lee Vu in de slepende phishingzaak. De Vietnamese student (24) die al lange tijd onder digitaal toezicht staat, en in september 2012 ook tijdelijk vastzat, neemt binnenkort toch afscheid van Nederland. Het gerechtshof in Den Haag besliste dinsdagochtend dat Vu toch mag worden uitgeleverd aan de VS.

Aangeslagen

Dit ondanks verschillende juridische pogingen om de student zijn studie af te laten maken. Vu is aangeslagen door het nieuws. In de vijf maanden die hij nog heeft in Nederland, kan hij met gemak zijn studie afronden, zegt hij tegenover de NOS. "Amerika kan die vijf maanden nog wel wachten, maar voor mij zijn ze heel belangrijk."

Vu is formeel nog altijd verdachte voor de Amerikanen in een grootschalige phishingzaak waarbij in totaal 788.000 euro is buitgemaakt. Amerika wil dat de Vu in afwachting van zijn uitlevering wordt vastgezet. Het gerechtshof in Leeuwarden beslist hier maandag over.

De student zelf beweert vanaf dag één dat hij onschuldig is, en slachtoffer is geworden van een hackende huisgenoot. Die is inmiddels gevlucht naar Vietnam, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Amerika. Volgens Vu's advocaat Stapert heeft deze man zijn daad zelfs bekend.

Koppeling met huisadres

Stapert noemde de zaak tegenover Webwereld destijds "een moeilijke zaak voor de Amerikanen vanwege de rechtstreekse koppeling met zijn huisadres." De advocaat zag dat als een logische reden waarom Vu daar verdacht blijft. Aan die situatie is tot op de dag van vandaag niets veranderd.

Door de uitspraak van het hof in Den Haag is nu de keus aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Wanneer hij instemt, kan Vu volgende week al worden uitgeleverd.

Vrienden en klasgenoten richtten een blog op voor de Deventer student. Tevergeefs, blijkt nu. Help us Help our friend Lee!