Het gaat om een Amerikaanse oefening die Cyber Storm III is gedoopt. Naast Nederland en de VS doen Australië, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Groot-Brittannië mee aan de oefening. Deze landen zijn allemaal lid van het International Watch en Warning Network (IWWN).

"Het doel van de oefening is de bestaande plannen, procedures en mogelijke maatregelen te oefenen die er zijn om de veiligheid en vitale voorzieningen te waarborgen bij grootschalige uitval van ICT-systemen", bericht het ministerie. Het publiek merkt daar niets van, want de politie en brandweer rukken niet echt uit.

ICT Response Board

Wel worden er cruciale beslissingen genomen en oefent de overheid de publieksvoorlichting. Ook kunnen mogelijk lekken in ict-voorzieningen gevonden worden en als gevolg daarvan kan de veiligheid van de systemen worden verbeterd.

Daarnaast wordt het functioneren van de ICT Response Board geoefend (IRB) die op dit moment nog in oprichting is. "Daarin werken nu bedrijven uit de ICT-, de telecom- en de energiesector en de financiële wereld samen met de crisisorganisaties van de Rijksoverheid om effecten van een grote ICT-storing zo veel mogelijk te beperken", licht Binnenlandse Zaken (BZK) toe. De IRB moet in een later stadium uitgerold worden in alle cruciale bedrijfstakken.

Virus

Het scenario van Cyber Storm III is een computervirus dat wereldwijd miljoenen pc's heeft besmet. Het gevolg is dat websites massaal offline gaan, er dreigen geheime gegevens op straat te belanden en verschillende systemen worden vernietigd of onklaar gemaakt. Ook de economie is in gevaar door het uitvallen van de elektronische handel.