Dat blijkt uit het jaarlijkse veiligheidsrapport van MessageLabs. Volgens het beveiligingsbedrijf waren in 2005 gemiddeld 68 van de 100 ontvangen e-mails (wereldwijd) spam. De telecom-, gezondheids- en it-sector hadden daar met respectievelijk 79,3 procent, 78,9 procent en 77,1 procent het meeste last van.

Ongeveer 3 op de 100 e-mails bevatten een virus of een Trojaans paard en 0,3 procent van al het e-mailverkeer werd gebruikt door phishers.

Phishing is net als in 2004 een grote bedreiging, stelt MessageLabs. Januari was de drukste phishing-maand: toen was 0,79 procent van alle e-mails phishing-mail. Van alle 'kwaadaardige' mails werd gemiddeld 13,1 procent als phishing-mail geïdentificeerd. In januari lag dit percentage op 27 procent.

Beveiligingsexperts wijten de hoge phishing-aantallen aan de plotselinge toename van botnetwerken, die in één keer een hoog aantal phising-mails kunnen versturen. Hoewel de omvang van botnetwerken zelf niet is toegenomen, wordt met veel slimheid tóch veel schade aangericht, menen de experts.

Nederland

In China bevatten veruit de meeste e-mails een virus (15,7 procent). Nederland staat met 2,9 procent op een twaalfde plek. Omliggende landen als Duitsland, Frankrijk en België doen het (met 8,1 procent, 4,1 procent en 3,2 procent) aanmerkelijk slechter.

De spampercentages zijn in Nederland ook lager dan elders. Ruim de helft van alle e-mails is hier spam (50,5 procent), tegenover 56,3 procent in België, 64,4 procent in Duitsland, 77 procent in Canada en 77 procent in de Verenigde Staten.

Volgens MessageLabs is het steeds moeilijker om de bron van de aanvallen te traceren. "Helemaal nu steeds meer aanvallen worden ingezet in regio's als Oost-Europa en Azië. Sancties zijn daar milder en worden niet alijd opgelegd."