"Onze groeiende afhankelijkheid van het web voor de aanschaf van producten en het verzamelen van informatie maakt het web een ideaal jachtgebied voor cybercriminelen die slecht beveiligde gebruikers proberen te pakken", stelt Sophos in het twee maal per jaar verschijnende 'Security threat report update' (pdf, alleen toegankelijk na registratie). "Het web is de belangrijkste plaats geworden waarop hackers proberen om bedrijfs-pc's te infecteren met malware."

Gemiddeld kwam het Britse security-bedrijf in het eerste halfjaar 16.173 kwaadaardige webpagina's per dag tegen - oftewel één geïnfecteerde pagina per vijf seconden. In het eerste halfjaar van 2007 was dat nog één pagina per 14 seconden.

Volgens Sophos gaat het bij de web threats in 90 procent van de gevallen om legitieme sites die zijn gecompromitteerd. Het grootste malwaregevaar is afkomstig van SQL injectie-aanvallen op websites. De lijst van slachtoffers is lang: van overheidsinstellingen tot de Britse omroep ITV en van Trend Micro tot de website van de Association of Tennis Players (ATP).

Naast SQL injectie-aanvallen maken malwaremakers ook op grote schaal gebruik van diensten die gebruikers in staat stellen om gratis content te hosten. De belangrijkste host voor malware is Blogger.com (in juni goed voor 2 procent van alle web-based malware wereldwijd), maar ook Geocities blijft populair.

Apache populair

Servers met Apache worden volgens Sophos het vaakst getroffen door web-based threats. Op het eerste gezicht is dat wellicht niet zo verbazingwekkend gezien het marktaandeel van Apache, maar in vergelijking met een jaar geleden is er een duidelijke stijging te zien (van 49 procent vorig jaar naar 59 procent nu). IIS staat op de tweede plaats met 24 procent.

VS lijstaanvoerder

De Verenigde Staten heeft de twijfelachtige eer het land te zijn waar de meeste webpagina's met malware worden gehost (38 procent van het totaal). China (vorig jaar nog nummer één met 54 procent van alle geïnfecteerde pagina's) is tweede met 31 procent. Nederland staat op de negende plaats met 1,0 procent. Daarmee doen we het slechter dan landen als Frankrijk, Canada, Taiwan en Zuid-Korea die dit jaar uit de toptien zijn gevallen.