Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van McAfee naar het fenomeen waarbij typfoutjes in urls worden gebruikt om bezoekers van populaire websites te trekken. De beveiliger heeft voor het rapport The State of Typo-Squatting 2007 1,9 miljoen variaties van 2.771 websites bekeken.

Slechts 1,5 procent van Nederlandse websites heeft een of meerdere typfoutparasieten in zijn kielzog. Naast bezoekers van Amerikaanse en Britse sites is de kans om per ongeluk bij een squatter terecht te komen groot in Portugal (6,5%), Spanje (5,9%), Frankrijk (5,4%) en Italië (4,1%). Finnen lopen de minste risico, met 0,1 procent van sites met een profiteur ernaast. Opvallend is de score van slechts 0,9 procent van Brazilië, vergeleken met de hoge score van taalbroeder Portugal.

McAfee waarschuwt dat het fenomeen al jaren stijgende is. Consumenten die een tikfout maken bij het invullen van een url lopen volgens het bedrijf een kans van 1 op 14 op een squatsite terecht te komen. Websites gericht op kinderen worden veel als lokaas gebruikt door typosquatters. Spelletjessites zijn de grootste slachtoffers, gevolgd door de sites van luchtvaartmaatschappijen en mediabedrijven. Sites over technologie en web 2.0 hebben in 9,6 procent van de gevallen een malafide broertje. Bron: Techworld