Nederland waarschuwt voor de ongewenste effecten van pogingen om internationale telefonieregels op te leggen aan het internet. Verschillende landen bepleiten om het internet te reguleren via de telecomorganisatie van de VN, ITU. In aanloop van een cruciale ITU-conferentie in december stromen de voorstellen binnen, waarvan cruciale documenten zijn uitgelekt op via WCITLeaks.

Caller ID voor internet

Er is ook een Nederlands rapport uitgelekt. Hieruit blijkt dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zich zorgen maakt over vergaande plannen om de governance van het internet om te gooien. Onder meer China, Rusland en Iran willen het internet, via de ITU, ingrijpend veranderen en controleren.

Een van de omstreden voorstellen, dat ook werd gesteund door de Europese club van telecomtoezichthouders CEPT, is het uitbreiden van het spoofingverbod naar het internet. Het gaat om de bestaande plicht van telefonieaanbieders om nummerweergave te ondersteunen, zogenaamde Calling Line Identification (CLI), ook wel Caller ID genoemd.

Einde VPN, Tor en NAT

Als deze plicht ook zou gaan gelden voor IP-verkeer, dan betekent dit het einde voor verschillende veelgebruikte technieken en diensten op het internet. Nederland waarschuwt dat bijvoorbeeld anonimiseringsdienst Tor, maar ook virtual private networks (VPN) hiermee illegaal zouden worden.

Datzelfde geldt voor NAT-boxen, omdat die de achterliggende IP-adressen onzichtbaar maken (zogeheten source address obfuscation). En NAT's worden niet alleen gebruikt voor thuis- of bedrijfsnetwerken, maar ook door operators zelf, de zogenaamde carrier grade NAT.

Het is niet bekend hoeveel steun er binnen ITU is om het spoofingverbod uit te breiden naar het internet. Uit andere documenten blijkt wel dat de Europese toezichthouders, verenigd in CEPT, reeds tot inkeer zijn gekomen na voorlichting van ICANN, ISOC en RIPE NCC. Het voorstel van CEPT is nu aangepast zodat de plicht tot Calling Line Identification niet meer geldt voor IP-adressen, domeinennamen en andere hostnames.

Machtsstrijd om internet

Recentelijk dienden ook de verzamelde Europese telecombedrijven een voorstel in bij ITU. Zij pleiten voor een aparte tolweg bovenop het normale internet. In december wordt tijdens de WCIT conferentie in Dubai over al deze voorstellen gestemd. Vooral Amerika ageert fel tegen deze 'internetcoup' van de VN.