Volgens De Telegraaf werkt ook de Nederlandse geheime dienst AIVD mee aan het omvangrijke Amerikaanse burgerlijke spionageprogramma PRISM. De krant stelt dat inlichtingenbronnen dit hebben bevestigd tegenover De Telegraaf.

Nederlandse bedrijven doen mee

Een oud-agent zegt tegenover de krant dat grote bedrijven meewerken aan PRISM en ook Nederlandse bedrijven zouden zonder tegengas meewerken aan verzoeken. Hierdoor zou de AIVD zonder moeite met enkel als aanknopingspunt een e-mailadres een dossier kunnen samenstellen. “Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen”, aldus de geciteerde oud-AIVD’er.

De bron was naar eigen zeggen betrokken bij het in de gaten houden van moslimextremisten in Nederland. Er zouden meerdere afluisterprogramma’s zoals PRISM worden toegepast in Nederland. Als een bedrijf niet meewerkt aan bevragingen van de AIVD, zou een agent worden ‘geactiveerd’ om de gezochte informatie alsnog door te sturen naar de geheime dienst.

Eerder verenigd in Echelon

Een wereldwijd overkoepelend afluisterprogramma bestaat al in de vorm van Echelon (II) waarbij dataverkeer op grote schaal wordt gemonitord. Ook de Nationale Sigint Organisatie (NSO) die informatie aanlevert voor de AIVD en MIVD zou hierin meewerken. PRISM gaat verder door behalve communicatiestromen en openbare fora te monitoren ook directe toegang te hebben tot bedrijfsservers en –gegevens.