Nederland heerst op het wereldkampioenschap ethisch hacken voor teams, dat donderdagavond in Atlanta, VS, zijn climax had. Het Hack.ERS team van Deloitte Nederland won met grote overmacht, door tien machines van andere teams compleet te pwnen en over te nemen. Het zusterteam Pruts.ERS won nipt het zilver, op de voet gevolgd door SectorC, ethische hackers van het zogenaamde Red Team van KPN.

Overzicht van computers, een aantal is reeds overgenomen, vooral door team Hack.ERS.

Offensief en defensief

De grote finale was de culminatie van verschillende voorrondes op alle continenten, waar in totaal honderden teams aan meededen. Aan de finale deden een tiental teams van elk zes leden mee, die de computers van andere teams in een vier uur lange sessie moeten hacken en overnemen, vertelt Marko van Zwam, de trotse leider van het securityteam van Deloitte, dat bestaat uit bijna honderd medewerkers, waarvan dertig hackers. Het gaat om zowel Windows, Linux als UNIX machines. Van te voren is er een intensieve aanloopfase van training en het schrijven van scripts en tools, aldus Van Zwam, die zelf de finale vanuit Nederland volgde.

De jaarlijkse Cyberlympics zijn opgezet om middels gamification de kennis en skills van ethische hackers te stimuleren en het ethos van deze whitehats publiekelijk in de schijnwerpers te zetten.

Derde winst op rij

Het succes van de Hack.ERS komt niet uit de lucht vallen, sterker nog, het is de derde keer op rij dat dit team het WK wint. Het brons van team KPN is wel een verrassende prestatie, het telecombedrijf deed voor de eerste keer mee.