Dat de Nederlandse politie het afgelopen jaar actie heeft ondernomen tegen botnets als Bredolab en Rustock werkt afschrikwekkend voor cybercriminelen, stelt Kaspersky in een kwartaalrapport over malwareverspreiding. Het aandeel van malware gehost in Nederland is volgens nieuwe Kaspersky-cijfers gedaald van 11,9 procent in het eerste kwartaal naar 7,6 procent in het tweede kwartaal. Daarmee staat Nederland op de vijfde plaats, achter de VS, Rusland, Duitsland en Groot Brittannië.

Ook het aandeel van in China gehoste malware zakte met 2 procentpunt tot 5,6 procent. Inmiddels staat de meeste malware op Amerikaanse servers (28,5 procent), gevolgd door Rusland (16 procent). Maar door de hardere aanpak van botnets kunnen criminelen de komende jaren massaal gaan uitwijken naar minder ontwikkelde landen, voorspelt Kaspersky.

Honeyspider

Samen met België en Luxemburg werkt Nederland aan het proefproject HoneySpider, waarbij een crawler automatisch websites test op de aanwezigheid van malware. Ook willen de Beneluxlanden informatie uitwisselen over de aanpak van botnets, zo luidde een intentieverklaring die de drie landen eerder dit jaar tekenden.