Nederland gaat één-op-één samenwerken met Duitsland om zijn organisatie rond cybersecurity aan te scherpen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dinsdag oriënterend gesproken met zijn Duitse collega Hans-Peter Friedrich (Binnenlandse Zaken) over onder meer de veiligheid van overheids-ict. In dat gesprek is ook een gezamenlijke oefening ingepland.

'Duitsland heeft organisatie goed staan'

In de bijeenkomst stond het onderwerp cybersecurity nadrukkelijk op de agenda. Beide landen zien cyberaanvallen en online criminaliteit als één van de grote uitdagingen van de toekomst. Daarom willen ze gebruik maken van elkaars expertise. In dat kader zal het in januari opgerichte Nationaal Centrum Cyber Security (NCSC) zijn oor te luisteren leggen bij hun Duitse collega's.

Nederland wil daarbij onder meer kijken hoe Duitsland zijn nationale organisatie rond cybersecurity heeft ingericht. “Duitsland heeft zijn zaken wat dit betreft goed georganiseerd. Een voorbeeld is hoe het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) in Bonn functioneert. Van onze kant zal ongetwijfeld het NCSC betrokken worden als vergelijkbare organisatie", zegt woordvoerder Martin Bruinsma van het ministerie van Veiligheid en Justitie in een reactie tegenover Webwereld. Het BSI werkt al sinds eind jaren 80 gericht aan ICT-beveiliging.

DigiNotar als slecht voorbeeld

Minister Opstelten heeft in het gesprek met zijn Duitse collega ook laten zien hoe het niet moet. Nederland wilde graag aantonen dat cybersecurity inmiddels topprioriteit heeft en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer er grootschalig iets misgaat. Bruinsma: “Zo heeft de minister het incident rond certificaatverstrekker DigiNotar als voorbeeld gebruikt. Om aan te geven dat dit onderwerp de aandacht moet krijgen die het verdient."

De samenwerking staat helemaal los van andere (internationale) initiatieven rond of grote investeringen in cybersecurity. De daaraan gekoppelde oefening wordt nu door beide landen nader uitgewerkt. Het is nog niet duidelijk of deze oefening dit jaar al plaatsvindt.