De beslissing om niet meer mee te werken aan zoekcensuur kwam onverwacht aan in China, vertelt Van der Chijs, eigenaar van de populaire videosite Tudou.com. "De ceo van Google China werd een paar uur voor het besluit door Google geïnformeerd. Er is helemaal geen overleg geweest. Volgens mij snappen ze in Mountain View niet hoe China werkt."

Van der Chijs ziet geen logica in de opstelling van Google. "Er is nog geen bewijs gegeven dat de Chinese overheid achter de hack zit." Hij vermoedt dat Google de zaak aangrijpt om op een 'nette manier' uit China te vertrekken. "Het gaat zakelijk maar matig, ze verliezen marktaandeel, ze hebben continu problemen met de overheid. Bovendien kregen ze kritiek uit Amerika omdat ze zoekresultaten censureren."

Van binnenuit veranderen

Eerder koos Google juist de opstelling om het Chinese censuur van binnenuit te veranderen. Google is met een marktaandeel van 31,5 procent de nummer twee zoekmachine in China (na Baidu). De zoekreus zou naar schatting 200 miljoen dollar per jaar verdienen in China.

Google heeft kansen om met China te onderhandelen over censuur verkwanseld, stelt Van der Chijs. "Als zij zo stellig in een blogpost zeggen dat ze stoppen met censuur, dan is het einde verhaal. Dan gooit China de site gewoon op zwart, zoals nu met YouTube al is. Ze zetten de Chinezen voor het blok." De Google-resultaten zijn volgens Van der Chijs in China momenteel nog steeds ongefilterd.

Koningin beledigen

Van der Chijs heeft zelf persoonlijk geen problemen met de internetcensuur in China. "Elk land is anders. Als je in Nederland de koningin beledigt, dan krijg je ook problemen. Als je zaken wilt doen in China, dan moet je de lokale regels volgen."

Zijn videosite Tudou behoort samen met Yokou tot de twee grootste videosites van China. De site trekt 150 miljoen unieke bezoekers per maand. Het platform wordt vooral voor entertainmentcontent gebruikt en is populair bij jongeren.

'We filteren veel'

De censuur in China betreft politieke en pornografische content, vertelt Van der Chijs. Tudou screent alle filmpjes voordat ze gepubliceerd worden. Om geen risico te nemen, filtert Tudou "liever te veel dan te weinig", aldus Van der Chijs. Politieke filmpjes ziet Tudou maar weinig verschijnen, erotische video's "een paar per dag".