“Ik heb feitelijk alle 35 miljoen links uitgeprobeerd in de maand februari - mijn bevindingen zijn empirisch getoetst”, vertelt Matthijs Koot aan Webwereld over het openlijk toegankelijke profielenbestand van Google. De Nederlandse security-onderzoeker heeft dit datalek een tijd terug al ontdekt en vervolgens uitgebreid onderzocht. Het bestaan van het profielenbestand is al sinds oktober 2008 bekend buiten Google, merkt Koot op.

Al geoogst

Zijn onderzoek bevestigt de ‘oogstbaarheid’ van de profielgegevens van gebruikers van Google-diensten, zoals Gmail, Picasa en ook Blogger. Op laatstgenoemde publiceert Koot zijn eigen bevindingen, die hij gisteren ook aan Webwereld heeft gemeld. Opvallend is dat de gebruikersnamen van Google-gebruikers al onthuld worden voordat het eigenlijke gebruikersprofiel wordt opgevraagd.

Google heeft gisteren in een reactie laten weten dat het gaat om de sitemap met gegevens over profielen, en dat die puur en alleen voor zoekmachines is bedoeld. Bovendien wordt daarlangs alleen informatie onthuld die al publiek beschikbaar is, verklaart de woordvoerder van Google Nederland. De profielfunctie van de internetreus laat gebruikers informatie over zichzelf opgeven. Google-diensten vragen naar onder meer beroep, woonplaats, opleiding en contactgegevens.

Onbeperkt downloaden

Koot heeft in februari dit jaar alle 35 miljoen links gecontroleerd. “Mijn verbinding werd daarbij niet geblokkeerd.” Het volgen van de links in het openstaande sitemap-bestand en daarlangs opvragen van de vele miljoenen profielen wordt dus niet gecontroleerd of beperkt. Zoekmachines, maar ook security-onderzoekers en hackers kunnen onbeperkt profielen downloaden.

Volgens Koot geeft zo’n 40 procent van de Google Profiles de gebruikersnaam en dus het Gmail-adres van de eigenaar bloot. Dat komt neer op zo’n 15 miljoen gebruikersnamen en mailadressen, aldus Koot. Hij waarschuwt meteen voor grootschalige spear phishing-aanvallen. Via het profielenlek van Google is immers onbeperkt waardevolle data te oogsten, zoals beroep, werkgever, opleiding, locatie, en links naar Twitter-accounts, Picasa-fotoalbums (met eventueel nog locatiedata bij zo’n webalbum en in de foto’s) en LinkedIn-accounts.

Massaal spear-phishing

Phishers kunnen die gegevens gebruiken om nepmails te versturen, die dan nog legitiemer kunnen lijken door het gebruik van persoonsgebonden gegevens, zoals bedrijfsnamen, opleidingsgegevens, bezochte plaatsen, enzovoorts. Die data is weliswaar openbaar, en door gebruikers zelf opgegeven - waarbij Google in het geval van profielnamen ook waarschuwt dat daarbij het e-mailadres openbaar gemaakt kan worden.

Het profielenlek maakt echter massale en geautomatiseerde vergaring van deze gegevens mogelijk. Wat de Nederlandse onderzoeker Koot in februari al heeft gedaan. Hij heeft het door hem gebruikte script gepubliceerd. Daarmee is de data uit te pluizen en om te zetten in SQL-statements om een database ermee te vullen.

Update:

Koot wil om juridische redenen geen verdere details bekendmaken aan Webwereld. “Maar het komt erop neer dat ik vanuit wetenschappelijke oogpunt zo maatschappelijk-nuttig mogelijk wil rapporteren over publieke profielen op sociale netwerken."

"In tegenstelling tot Facebook, Hyves en (vooral) LinkedIn heeft Google precies 0 maatregelen genomen tegen grootschalig downloaden van die profielen. Ik ga rapporteren in laagdrempelige statistiek plus zo-goed-mogelijk-geanonimiseerde anekdotes over wat men zoal tegenkomt in die profielen.”

Google Nederland reageert op aanvullende vragen van Webwereld dat gebruiker al duidelijke uitleg krijgen over de zichtbaarheid van hun profiel. "Search visibility is een standaardonderdeel van de homepage van het profiel en gebruikers kunnen zelf een bewuste keuze hierin maken", laat de woordvoerder weten.

Update2:

In een vervolgreactie benadrukt Google Nederland dat het niet om een lek gaat. "De sitemap geeft geen informatie die niet publiek gewoon beschikbaar is, en er wordt nu een suggestie gewekt dat wij informatie die 'geheim' was openbaar hebben gemaakt (immers, dat is wat een lek doet)", mailt de woordvoerder.

Hij vervolgt: "Er is hier geen sprake van een lek. Alle profielen in de sitemap betreffen publieke profielen. Je kunt er als gebruiker bewust en zelf voor kiezen om onderdelen van je profiel (zoals beroep of woonplaats) wel of juist niet te delen. Google geeft mailadressen van gebruikers niet vrij - dus wij herkennen ons niet in het spamrisico dat Koot schetst."