De Spaanse politie heeft de Nederlander Sven Kamphuis gearresteerd na een Europees aanhoudingsbevel van het Openbaar Ministerie (OM). Tevens is op verzoek van het Landelijk Parket is de woning waar Kamphuis verbleef in Barcelona doorzocht. Dat meldt het OM, dat zelf de initialen S.K. gebruikt. Kamphuis wordt verdacht “van ongekend zware aanvallen” op de non-profitorganisatie Spamhaus.

Grootste DDoS ooit

Ruim een maand geleden werd deze spambestrijder slachtoffer van de grootste DDoS-aanval ooit, die later ook CloudFlare en zijn klanten trof. Kamphuis bevestigde dat hij een coördinerende rol speelde bij de aanval, die de naam Operation Stophaus meekreeg.

De DDoS-aanval werd uitgevoerd door middel van DNS-amplificatie. Tegelijkertijd werd kortstondig een poging gedaan het BGP-verkeer van Spamhaus te kapen vanaf het CB3ROB-netwerk, waarvan Kamphuis de eigenaar en beheerder is.

Het politieonderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door het Team High Tech Crime. Het OM verwacht dat de verdachte binnenkort overgedragen aan het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Het OM heeft geen aanwijzingen dat de aanval op Spamhaus verband houdt met later ingezette cyberaanvallen op onder andere banken, het betaalsysteem iDeal en DigiD.