De hackers hebben in de afgelopen maanden diverse landelijke registratiesystemen in onder meer Griekenland, Oostenrijk en Tsjechië gehackt en vervolgens geregistreerde emissierechten gestolen uit de gekraakte accounts. Het gaat om een totale waarde van 30 miljoen euro. De Europese Commissie heeft direct alle lokale registratieportals laten sluiten, ook die in Nederland.

De Nederlandse Emissieautoriteit, verantwoordelijk voor onder meer de handel in emissierechten, heeft de betrokkenheid van de Nederlandse bedrijven bevestigd aan Het Financieele Dagblad. De Nederlanders kunnen worden vervolgd wegens heling, ook al wisten ze niet dat zij gestolen rechten hadden gekocht. Onduidelijk is nog of de bedrijven die gestolen rechten via de emissiebeurs of buiten die beurs hebben gekocht.

Gestolen serienummers gepubliceerd

De serienummers van de gestolen rechten zijn in de afgelopen maand gepubliceerd en bedrijven kunnen nu nagaan of zij niet worden geconfronteerd met gestolen waar. Volgens Redmar Wolf van advocatenkantoor Baker & McKenzie, die geciteerd wordt door het FD, kunnen de bedrijven die in het bezit zijn van gestolen rechten worden vervolgd voor heling. Ook kan een aanklacht volgen voor witwassen. De namen van de betrokken Nederlandse bedrijven zijn niet vrijgegeven.

Inmiddels zijn enkele registratieportals in het Europese systeem weer toegankelijk, waaronder het Nederlandse Climex. De Nederlanders hebben volgens de Europese Commissie voldaan aan alle minimale beveiligingsmaatregelen. De eigenaren van de portals moesten bij de Europese Commissie schriftelijk aantonen genoeg veiligheidsmaatregelen hebben getroffen.

Dat is Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Slowakije dus als eerste gelukt. De registratiesites in de andere ledenstaten binnen de Europese Unie moeten nog gesloten blijven totdat de Europese Commissie van mening is dat zij eveneens voldoen aan de minimale beveiligingseisen