Volgens de maker is het verwijderen van Firefox 16 tijdelijk, zodat een veiligheidslek gerepareerd kan worden. Vandaag moet de versie weer beschikbaar zijn. In de tussentijd krijgen gebruikers via de downloadsite van Mozilla versie 15.0.1 voorgeschoteld. Via de Nederlandse downloadportal wordt echter gewoon versie 16 verspreid.

Gat in Firefox 16

In versie 16 zit een gat waardoor een malafide site toegang kan krijgen tot welke sites de websitebezoeker heeft bezocht. Daarnaast kan de url worden aangepast. Volgens Mozilla wordt het lek niet actief misbruikt, maar uit voorzorg wordt Firefox nu gepatcht en zal de lekdichte Firefox 16 later vandaag verschijnen.

Nederlanders die vandaag Firefox downloaden, ontvangen versie 16. Als je in de Nederlandse Firefox een update uitvoert, wordt de browser wel bijgewerkt naar versie 15.0.1. Firefox 16 kwam deze week uit en dichtte een flink aantal kwetsbaarheden ten opzichte van 15.0.1. Daar zaten 11 kritieke lekken tussen waarmee aanvallers code kunnen installeren.

Ongepatchte Firefox veiliger

Ondanks dat is nu toch versie 15.0.1 volgens Mozilla veiliger dan de update. Het cybersecurityorgaan van de Nederlandse overheid, het NCSC, adviseerde eerder deze week om over te stappen op de nieuwe versie om uitbuiting van kwetsbaarheden te voorkomen.