Securitybedrijven hebben bij het uitbreken van de kredietcrisis al gewaarschuwd dat phishingmails - en slachtoffers daarvan - flink in aantal zullen toenemen. Onverwacht is echter een nu in Nederland weer opgedoken nepmail die niet leidt tot geldelijk gewin door kwaadwillenden.

Het gaat om een kettingmail die is opgesteld in klassiek-knullig Nederlands, zoals de meeste spam- en phishingberichten. Doorsturen levert de eindgebruiker geld op. Aanmelden of inloggen - zoals bij phishing 'hoort' - hoeft niet; de mail claimt dat de forward wordt geregistreerd waarna de beloning automatisch volgt. Ook Webwereld is bereikt.

'Nieuw e-mailsysteem testen'

Internetpioniers herkennen hierin een klassieker: Intel dan wel Microsoft en AOL zijn bezig een nieuw e-mailsysteem te testen voor internet. Dit is een hoax van zo'n 12 jaar oud. De nu opgedoken variant bevat een validering van een 'echte advocaat' en is daarmee 'slechts' 10 jaar oud. Mensen die deze mail doorsturen, krijgen daarvoor geld van Bill Gates, die zo zijn fortuin wil verdelen. Chipmaker Intel en Windows-producent Microsoft worden om en om genoemd.

Gedateerd: AOL

Één van die twee zou samengaan met AOL om het grootste internetbedrijf ooit te vormen, vermeldt de mail. De aanwezigheid van die gevallen online-dienst is al tekenend voor de nepheid en leeftijd van deze kettingmail.

Ironisch is wel dat AOL nu net weer in het nieuws is; het staat te koop. Misschien zelfs dat Microsoft interesse heeft. Maar dat leidt dan niet tot een nieuw internetbreed mailsysteem en ook niet tot een test via forwarden door willekeurige eindgebruikers.

Deze kettingmail is in de loop der jaren nog wel enkele keren opgedoken. Soms zijn daarbij de genoemde bedrijven en bedragen wat bijgewerkt, om actueel en daarmee echt te lijken. De Nederlandstalige variant is - net als de Duitse, Spaanse en andere Europese varianten - ook al zeker acht jaar oud.

De vele Nederlandstalige doorstuurders, vrijwel allen gewoon zichtbaar in het To- of Cc-veld, zijn daar niet van op de hoogte. Zij ruiken geld, al weten ze niet echt hoe ze dat gaan krijgen. Een enkeling twijfelt of zegt het niet te geloven, maar heeft de mail toch doorgestuurd. Vaak aan het hele mail-adresboek. Een cynicus zou nog denken dat dit een taktiek is van spammers en scammers om niet alleen bestaande mailadressen te verzamelen, maar die van kennelijk goedgelovige mensen.

Quotes

Een greep uit de inmiddels zeer lange mail. "Heb 't niet zo op doorstuurberichten, maar deze leek mij ook inderdaad de moeite van het proberen waard!", schrijft een gebruiker in de zeer lange lijst van doorstuurders. Die hebben elk deze mail weer doorgestuurd aan een flink aantal mensen. Al die mailadressen zijn daarmee opgenomen in de steeds langer wordende kettingmail. "Altijd de moeite van het proberen waard", prijst een voorganger aan.

"Meestal doe ik zulke berichten weg, nu echter niet, vanwege de berichten er onder. Kijk maar naar de berichten hieronder, het lijkt wel wat. Baat het niet, dan schaadt het niet." De flinke lijst aan eerdere goedgelovigen geeft het bericht dus gewicht.

'To All'

Het is niet beperkt tot persoonlijke contacten, ook mailgroepen worden hiervoor misbruikt. "Mijn excuses dat ik deze keer een keer 'misbruik' maak van de mailinglist maar ik wilde deze kans niet aan jullie voorbij laten gaan", schrijft een arts.

Een enkele op geld beluste internetter heeft wat twijfels, maar gaat er toch vol voor: "Ik geloof er niks van maar deze wil ik toch eens testen." Een ander gelooft het, maar dekt zich beleefd in: "Indien wij mensen lastig vallen hiermee, dan bieden wij deze mensen bij voorbaat onze oprechte excuses aan."

Deze ronde van de antieke nepmail komt ook vanuit België, hoewel dat niet de oorsprong van deze run lijkt te zijn. Een Zuiderbuur hecht veel waarde aan de jurist die dit aanprijst. "Gene zever; nagekeken door een advocaat." Dat lijkt overigens niet de enige jurist in 'de loop': "Een vriendin van een collega stuurde dit door en zij is advocaat."

Die Vlaamse kennis, vermeend jurist, prijst aan: "Ik ben advocaat en ik ken de wet. Dit is echt. Mispak u niet, AOL en Intel zullen hun beloften houden uit schrik van voor het gerecht getrokken te worden en miljoenen schadeclaims ten laste gelegd te worden zoals deze van Pepsi Cola tegen General Electric." Die kennis lijkt de oorspronkelijke, in 1999 toegevoegde advocaat te zijn.