Ondanks dat al sinds begin 2012 bekend is dat fraudeurs telefonisch pc-bezitters benaderen om ze te verleiden malware te installeren en op te lichten, neemt het aantal getroffen consumenten nog steeds toe.

De Fraudehelpdesk, die in Nederland fraudemeldingen verzamelt en samenwerkt met diverse instanties om tot oplossingen te komen, registreerde in 2013 tot dusver 1307 meldingen over telefoontjes die door ‘Microsoft’ gepleegd worden. “Sinds wij anderhalf jaar geleden begonnen zijn met tellen, registreren we een flinke toename. Inmiddels betreft 5 procent van het totale aantal oplichtingstelefoontjes deze Microsoft-fraudeurs”, meldt directrice Fleur van Eck van Fraudehelpdesk.nl.

Corporate identiteitsdiefstal

Ook Webwereld kreeg tientallen reacties binnen (zie foto onderop) naar aanleiding van berichten dat in de Verenigde Staten het probleem nog steeds aanwezig is, ondanks waarschuwingen aan consumenten en het oppakken van verantwoordelijke criminelen. Veelal melden de bellers te werken voor een ondersteuningsdesk van Microsoft en vragen ze om toegang tot de computer om bijvoorbeeld een virus te verwijderen. Vervolgens wordt de pc overgenomen en kan met het internetbankieren gefraudeerd worden. Ook komt het voor dat oplichters na het oplossen van een verzonnen probleem een vergoeding voor de geleverde ‘diensten’ eisen.

Van Eck maakt zich zorgen over de niet aflatende stroom meldingen. Ze laat weten dat afgelopen jaar 112 mensen daadwerkelijk slachtoffer zijn geweest en een aanzienlijk geldbedrag van hun rekening hebben zien verdwijnen. “Zorgelijk is dat er er staan steeds meer varianten op deze vorm van oplichting ontstaan. Bijvoorbeeld oplichters die zeggen naaktfoto’s op pc aangetroffen te hebben en daar een slaatje uit proberen te slaan.”

Criminele netwerken

Wat betreft de herkomst van de bellers, heeft Van Eck de indruk dat het steeds minder om individuele oplichters gaat. “Het zijn veelal grote georganiseerde bendes die vanuit callcenters in India opereren.” Inspanningen van de Nederlandse politie hebben volgens de directrice dan ook niet zoveel zin. “Dit is een wereldwijd verhaal. We hebben met een internationale werkgroep net overleg in Londen gehad over dit soort kwesties. We kunnen de problematiek namelijk niet alleen vanuit NL oplossen. We zullen daar hulp van andere landen bij nodig moeten hebben.”

Als enige oplossing ziet Van Eck internationale samenwerking. “Wij zien graag meer onderzoek naar de structuren achter deze criminele internationale bendes. We willen daar graag aan meehelpen.”