"Het landelijk parket heeft de vier hackers die dinsdagavond zijn aangehouden in vrijheid gesteld. Een van hen kon donderdagavond 21 juli weer naar huis, de andere drie worden vandaag, vrijdag 22 juli, op vrije voeten gesteld", aldus het OM.

Meegewerkt

Ze hebben goed meegewerkt aan het onderzoek van het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche. Ze hebben allen verklaringen afgelegd over het hacken van sites, hun betrokkenheid bij Anonymous-tak AntiSec NL en het openbaar maken van vertrouwelijke gegevens. "Het is daarom niet langer noodzakelijk ze vast te houden voor de feiten waarvoor ze zijn aangehouden."

Het OM gaat zich nu concentreren op de in beslag genomen computers en gegevensdragers. In een later stadium wordt bepaald of de hackers strafrechtelijk vervolgd worden.

Pepper en Nimbuzz

De Anonymous-leden worden verdacht van het hacken van datingsite Pepper.nl en het stelen van de broncode van de Nederlandse chatdienst Nimbuzz. Ook zouden ze de site bronkerk.nl hebben gehackt. Dit met als doel vertrouwelijke gegevens van overheidsdiensten en bedrijven te stelen en openbaar te maken.

Update 16.10 uur: Een woordvoerder van het OM wil niet zeggen of het om een volledige bekentenis gaat. Wel zegt hij: "Eventuele strafrechtelijke vervolging is niet ondenkbaar." Het OM onderzoekt de computers en gegevensdragers en sluit niet uit dat er daardoor nog andere zaken aan het licht zullen komen die dan nog voorgelegd moeten worden aan de hackers.