Vanaf 2 september kunnen 1000 mensen met een smartphone afrekenen in ruim 100 winkels in het centrum van Leiden. Dat maakten de drie grote banken ING, ABN-Amro en Rabobank samen met Mastercard en KPN bekend.

Rest Nederland volgt in 2014

De pilot duurt drie maanden, maar mag geen pilot heten. Het is eigenlijk een softlaunch, want de banken zijn overtuigd van de nut en noodzaak van het nieuwe betaalmethode, meldden zij eerder aan Webwereld. Na Leiden zal dus de rest van Nederland volgen. “Tenzij heel Leiden zoiets heeft van: daar beginnen we niet aan, maar daar gaan we niet vanuit”, aldus Gijs Schreuders directeur Betalen Particulieren van ABN AMRO.

Voor de test hebben de deelnemers allemaal een geprepareerde telefoon gekregen. Door de deze in de buurt van de betaalterminal te houden, wordt direct de transactie uitgevoerd, vergelijkbaar met in- of uitchecken met de OV-chipkaart. Voor betalingen boven de 25 euro is echter wel het invoeren van de pincode op de smartphone nodig.

Opstartperikelen

Het project kende allerhande premature perikelen, zoals mogelijke antitrustproblemen met de joint venture van de drie banken en de drie mobiele operators. Daarom is besloten om de reeds ontwikkelde standaard te omarmen en uit elkaar te gaan.

Van de operators trekt KPN nu de kar in de pilot, en ook de banken hebben een verschillende strategie. ING en ABN-Amro willen het contactloos betalen aanjagen door ook pinpassen met een NFC-chip uit te rusten, Rabo houdt vast aan de sprong direct naar de smartphone.

Het nieuwe chippen?

Inmiddels zijn wereldwijd 56 landen Nederland voor gegaan met de introductie van contactloos betalen, waarvan 29 Europese landen, meldt Mastercard. Een logo voor het contactloos betalen is er inmiddels, alleen een pakkende korte Nederlandse term ontbreekt nog. Wordt het tappen? Het nieuwe chippen? Swipen? Swaffen? Flappen?

Uitleg over contactloos mobiel betalen (zie grotere afbeelding):