Vrijwel alle ruim zeshonderd door Ernst & Young ondervraagde managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid zeggen last te hebben van spam en malware. 42 procent zag cybercrime in 2009 zelfs toenemen. Volgens 8 procent nam het af en de helft constateerde geen stijging of daling. Toch leidt de groeiende dreiging in veel gevallen niet tot tegenmaatregelen.

Uit de periodieke ICT Barometer van Ernst & Young (pdf) blijkt dat slechts 73 procent van de bedrijven een filtersysteem gebruikt, zoals een firewall, een proxy, een mail relay of een contentscanner. Andere maatregelen, zoals toegangsprocedures voor systemen en data (57 procent) en procedures voor gebruik usb-sticks (36 procent), worden nog minder vaak ingezet.

Filtersysteem niet afdoende

Monique Otten van Ernst & Young: "Het klinkt wellicht alsof drie op de vier bedrijven in Nederland de beveiliging op orde heeft. Maar we spreken hier alleen over een filtersysteem, de primaire basis van een ict-omgeving. De ICT Barometer laat zien dat één op de vier bedrijven zelfs deze basismaatregelen niet heeft getroffen en kunnen daarmee ten prooi vallen aan cybercriminaliteit."

Volgens het onderzoek is niet alleen malware en spam van buitenaf een probleem. Ook datadiefstal en fraude door eigen medewerkers wordt gezien als een probleem. 12 procent van de respondenten heeft het afgelopen jaar een fraudegeval door computermisbruik meegemaakt, terwijl 10 procent van de bedrijven slachtoffer was datadiefstal door (ex-)werknemers.