In het rapport (PDF) wordt Nederland als vierde land neergezet op de ranglijst met landen die de meeste botnets faciliteren, na de VS, Oekraine en Rusland. Noorwegen is wereldwijd het grootste slachtoffer, Zweden staat nummer 4 op de hitlijst. Volgens Level 3 hebben die Scandinavische landen vooral te lijden onder voortdurende aanvallen vanuit ons land.

Buiten dat Nederland al jarenlang geldt als vrijhaven voor criminelen die onze ict-infrastructuur gebruiken om botnets aan te sturen, is het simpele feit dat Noorwegen en Zweden dichtbij liggen volgens Level 3 de belangrijkste reden dat het aanvaller-slachtoffer-verkeer zo loopt.

Aanval op Noorwegen vanwege webhosting

Noorwegen krijgt de grootste klappen vanwege een grote aanval in het eerste kwartaal dit jaar op een webhostingomgeving in dat land. Maar liefst 22 procent van alle botnetverkeer in de wereld eindigde in dat land. Om het perspectief te zien: Groot-Brittannië kwam weg met 2 procent van dat verkeer en heel Zuid-Europa was slachtoffer van 11 procent van alle botnetverkeer.

Nederlanders en Nederlandse organisaties daarentegen zijn niet of nauwelijks slachtoffer van botnets, stelt Level 3. België ook niet, maar natuurlijk wel de grotere landen (naast Noorwegen en Zweden) en Griekenland.

Het gemiddelde botnet is 1700 PC's groot. Gedurende het eerste kwartaal wisten beveiligers het aantal aanvallen op slachtoffers flink te reduceren, getuige deze grafiek.