De vijf heren wordt gezamenlijk deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd, stelt woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Individueel worden ze verdacht van hacken, computervredebreuk en het "voorhanden hebben van een hulpmiddel waarmee wachtwoorden te kraken zijn".

Groot netwerk

De zaak ging dinsdag van start en wordt woensdag voortgezet bij de rechtbank van Rotterdam, bevestigt een medewerkster van de persvoorlichting. Volgens haar gaat het om een "grote zitting".

In augustus 2008 werd een 22-jarige Amsterdamse student en vlak daarna vier medeverdachten afkomstig uit uit Sloten, Hengelo, Dokkum en Groningen aangehouden door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche.

Ze worden verdacht van het hacken van het netwerk van de Universiteit van Michigan. Volgens de Universiteit zorgden die aanvallen voor een schadepost van 100.000 dollar. De Amerikanen verzochten de Nederlandse Recherche daarop een onderzoek in te stellen omdat de aanvallen afkomstig waren van Nederlandse ip-adressen.

Filesharen

Daarnaast worden ze verdacht van vergelijkbare inbraken op netwerken van 14 andere universiteiten in een groot aantal West-Europese landen. Een anonieme bron vertrouwde Webwereld destijds toe dat nagenoeg alle hogescholen en universiteiten van Nederland bij de zaak betrokken zouden zijn.

Op de netwerken werd "een programma" geïnstalleerd waarmee illegale kopieën van computerspellen en films via het internet werden verpreid. Dat verspreiden gebeurde door onbekenden. "Met kwaadaardige software was de hacker in staat om wachtwoorden van de computerbeheerders te achterhalen. Daarmee kreeg hij volledige toegang tot en controle over het computersysteem van de universiteit. De hacker gebruikte ook software om zijn sporen te wissen", meldde het Openbaar Ministerie (OM) destijds.

Geen uitlevering

Bij het doorzoeken van de woning van de Amsterdamse verdachte werd beslag gelegd op zes computers, drie mobiele telefoons en een aantal gegevensdragers. De hackers stonden waarschijnlijk met elkaar in contact via WizardForum.nl. Een moderator van dat forum die in het dagelijks leven werkzaam was als SQL Server-expert voor UPC hoorde bij de aangehouden verdachten.

Na verhoor werden alle verdachten in vrijheid gesteld. Het OM benadrukte destijds dat de verdachten niet uitgeleverd worden aan de VS maar zal de vervolging een Nederlandse zaak blijft.