De 22-jarige Nederlandse David Benjamin S, die de nickname Fortezza gebruikte, is vrijdag in Seattle veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens bankoplichting. Hij heeft gegevens van 100.000 creditcards doorverkocht aan criminelen. De schade bedroeg circa 46 miljoen euro.

Uitgeleverd door Roemenië

S. is in juni uitgeleverd aan de VS, nadat hij was opgepakt in Roemenië. De uitlevering van de Nederlander gebeurde buiten medeweten van Nederland, zo bleek later uit antwoorden van minister Teeven. Hij kon maximaal 30 jaar celstraf en een boete tot 1 miljoen dollar krijgen.

Skimming

S. verkocht creditcardgegevens door aan criminelen. De codes waren buitgemaakt door een Amerikaanse handlanger die skimmingapparatuur plaatste op kassa's van restaurants in Seattle. De geïnstalleerde malware stuurde die gegevens door naar een server die de Amerikaan samen met de Nederlander beheerde.

Deze gegevens werden vervolgens automatisch doorgestuurd naar een server. Bij veel klanten van het restaurant zijn bedragen van 70 en 80 dollar afgeschreven, vaak al binnen tien minuten. Andere slachtoffers die worden genoemd in de aanklacht zijn werknemers van vliegtuigmaatschappij Boeing.