Het in Nieuw Vennep gevestigde Teleswitch, verkoper van nieuwe en gebruikte telecomapparatuur, is een van de getroffen bedrijven. Een aantal weken terug kreeg het bedrijf boze telefoontjes van klanten die zich afvragen waar de gekochte apparatuur bleef. Teleswitch wist echter niets van de order en was zich van geen kwaad bewust.

Later bleek dat via ISP-Equipment.com, een handelsplaats voor netwerkapparatuur, fraudeurs zich hebben voorgedaan als verkopers van Teleswitch. Met behulp van zorgvuldig gekopieerde identiteiten zijn klanten voor vele tientallen duizenden dollars opgelicht, door ze opmerkelijk goedkope producten aan te bieden die uiteindelijk nooit zijn geleverd.

Bij Teleswitch hebben zich inmiddels vier Amerikaanse bedrijven gemeld die gezamenlijk 40.000 dollar hebben betaald, maar tot op heden niks ontvangen hebben. Teleswitch vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Onraad

Het Amsterdamse Nimble IT, verkoper van netwerkapparatuur, overkwam hetzelfde. Het bedrijf werd gebeld door een klant die voor 9000 dollar de boot inging. Een andere klant rook onraad, en trapte niet in de oplichterstruc, maar stelde Nimble IT wel op de hoogte van de 'social engineering' (identiteitsdiefstal) die gaande is.

Teleswitch en Nimble IT hebben inmiddels de Nederlandse politie op de hoogte gesteld. Aangifte doen kunnen ze niet, vertelt een gefrustreerde Hans Cats, managing director van Teleswitch. "Omdat ik niet de opgelichte ben, kan ik geen aangifte doen. Dat men onze identiteit en reputatie steelt voor deze oplichting is volgens de agent die ik sprak op zich niet strafbaar."

[email protected]

De scammers gebruiken een domein dat vrijwel identiek is aan het domein van het bedrijf dat ze gebruiken voor de verkoopfraude. In het geval van Teleswitch werd teleswiitch.nl gebruikt, bij Nimble IT was dit nimbleiit.com. Die tikfoutdomeinen worden gebruikt om potentiële klanten te benaderen met legitiem ogende mailadressen als [email protected]

Ook de rest van de bedrijfsidentiteit wordt zorgvuldig nageaapt. In mails aan klanten gebruiken de fraudeurs dezelfde signature (naam, functie, adres, url) als de échte verkoopmedewerkers, met bestaande referenties.

Die gegevens hebben de scammers weten te onfutselen door op ISP-Equipment.com offertes en referenties te vragen aan verkoopmedewerkers van de misbruikte bedrijven. Nimble IT en Teleswitch zijn ook op die manier benaderd. Nimble IT zegt benaderd te zijn door ene Matthew Benjamin uit Groot-Brittannië.

Regiocode

Alleen het telefoon- en faxnummer dat de nepverkopers hanteren is anders. Het zijn nummers met dezelfde regiocode. Het nummer wordt gebruikt om telefonische vragen te beantwoorden en potentiële kopers aan het lijntje te houden.

Zowel Teleswitch als Nimble IT hebben de nummers meermaals gebeld. Nimble IT kreeg nooit iemand aan de lijn. Teleswitch wel, maar de verbinding werd verbroken toen het bedrijf om opheldering vroeg.

Voor de verkoopscam wordt in Nederland een bankrekening van de ING gebruikt die op naam staat van 'Am Cosmetique Bv'. In mails aan potentiële kopers wordt dit bedrijf als moedermaatschappij van de telecomresellers genoemd.

Offline gehaald

Teleswitch is er inmiddels in geslaagd om het door de frauders gebruikte teleswiitch.nl offline te halen. Dat domein is geregistreerd door de Franse provider Netim, die het domein op verzoek van het bedrijf sloot. Informatie over de houder van de domeinnaam kreeg Teleswitch niet van de provider.

Vermoed wordt dat een Nigeriaanse bende achter de fraude schuil gaat. De Amerikaanse domeinverstrekker TierraNet die op verzoek van Nimble IT nimbleiit.com offline haalde, verklaart in een e-mail aan Nimble IT dat de domeinnaam is aangevraagd vanuit Nigeria. Er werd betaald met een Britse creditcard.

419 scams

De verkoopfraude past in het beeld van Nigeriaanse bendes die met voorschotfraude (419 scams) miljarden dollars verdienen. Deze vorm van oplichting heeft de naam 419 meegekregen, vernoemd naar een Nigeriaans wetsartikel waarin dergelijke praktijken worden verboden.

Te goed om waar te zijn

Hicham Barnoussi, salesmanager van Nimble IT, weet via een zakenpartner dat ook een Brits bedrijf misbruikt is voor de 419-fraude. Rode draad in de fraude is online handelsplaats ISP-Equipment.com, waar de nepverkopers zich mengen tussen echte verkopers. Teleswitch en Nimble IT hebben geadverteerd op deze handelssite, maar hebben al hun contactinformatie inmiddels van de site verwijderd.

Barnoussi vindt het niet al te slim dat kopers trappen in de onrealistisch lage prijzen die de nepverkopers aanbieden. "Je ziet switches staan die 7000 dollar kosten, maar voor 4500 aangeboden worden. Dat is te goed om waar te zijn. Ga daar niet op in."

Kent u personen of bedrijven die slachtoffer zijn geworden van 419-fraude? Tip de redactie.