De nog live staande website van het bedrijf Awanim is door Webwereld ontdekt via de site van X-Wire, een van de bedrijfjes van een Nederlands oplichtersstel. De twee worden ook in de VS gezocht en zijn in Nederland al gearresteerd. De website van X-Wire is inmiddels offline gegaan, omdat de domeinnaam is verlopen.

Het frauduleuze ict-bedrijf, gevestigd in Noord-Holland, lokte klanten met claims van een volledig veilig alternatief voor e-mail. Daarbij moest vooraf worden betaald. Geïnteresseerden zouden dan 'bundels' van berichten kopen om te versturen via het private mailsysteem, dat geheel spamloos, virusvrij en niet afluisterbaar zou zijn.

Claims partnerbedrijf

X-Wire stelde op de - inmiddels dus offline gehaalde (maar nog in de Google-cache te lezen) - website dat het een partner is van Awanim. De website daarvan is nu nog steeds online. Daar valt te lezen dat het in Nederland gevestigde bedrijf actief is op security-gebied. Het zegt software-ontwerp en programmeerdiensten te bieden voor "beveiligde en verzekerde transactieverwerking, krachtige encryptie en bindende digitale handtekeningen".

De aangeprezen diensten beloven volledig beveiligde communicatie, tussen zowel personen als systemen. Dat gebeurt middels "end-to-end battle-tested open source cryptographic components". Die ratjetoe van ict-termen wordt verder niet uitgelegd. Awanim claimt onder meer Unilever, Philips en de Verenigde Naties als klanten te hebben.

Combinatie feit en fictie

Die claims lijken verzinsels te zijn. Unilever ontkent tegenover Webwereld dat het ooit heeft gehoord van Awanim. De in de customer case (pdf) van Awanim genoemde medewerker bestaat wel en is daadwerkelijk in dienst bij het levensmiddelenconcern. Volgens het LinkedIn-profiel van die Peter Zegger is hij niet betrokken bij ict, maar is hij hoofd pensioenen en voorheen financieel directeur.

Woordvoerster Els de Bruin heeft navraag gedaan bij de Unilever-topman. Die zegt nooit zaken te hebben gedaan met dit bedrijf. "Dus kan de quote ook niet kloppen." Awanim heeft een sluwe combinatie gemaakt van feiten en fictie: het genoemde project, voor een pan-Europees PKI-systeem (public key infrastructure) voor aansluiting op meerdere banken (waaronder ABN Amro en Deutsche Bank) is wel ooit uitgevoerd.

'Van 15 jaar geleden'

"De case waarnaar ze verwijzen, is wel een echte, maar onze partners waren toen Global Solutions en Triple P", zegt De Bruin naar aanleiding van het pdf-document. Eerstgenoemde is een Amerikaans bedrijf, de tweede een Nederlandse automatiseerder. "Overigens is dit iets van 15 jaar geleden", vult De Bruin nog aan. Awanims white paper over het geclaimde Unilever-project noemt ook relatief oudere systemen als Windows 2000 en AS/400, maar dat hoeft bij banken niet uitzonderlijk te zijn.

Ook de naam van Philips lijkt slim misbruikt te zijn. Awanim noemt op de site en in een customer case (pdf) een quote van een Philips-werknemer. Woordvoerster Nanda Huizing van dat elektronicaconcern bevestigt dat de door Awanim opgevoerde medewerker (Henk Workum) werkzaam is bij Philips. Hij is volgens zijn LinkedIn-profiel ook ict'er.

Het zou gaan om een multi-platform systeem, geschreven in Java 1.2 en 1.3, voor de beveiliging van betalingen tussen de diverse internationale onderdelen van het bedrijf. De woordvoerster wil niet ingaan op vragen over de echtheid van dit door Awanim genoemde Miracle-project. "Wij worden liever niet geassocieerd met frauduleuze zaken", luidt de reactie.

Onbereikbaar

De geclaimde partner van zwendelbedrijf X-Wire is volgens zijn eigen site gevestigd in Alphen aan de Rijn. De door Webwereld opgespoorde telefoonnummers van Awanim zijn beide onbereikbaar, maar niet hard afgesloten zoals bij X-Wire wel het geval is. Op e-mail is nog altijd niet gereageerd. Verder onderzoek wijst uit dat Awanim onder het Rotterdamse bedrijf Gilgal Holding valt, wat ook niet bereikbaar is.

Het Functioneel Parket, dat de witwaspraktijken van het opgepakte paar onderzoekt, kan vragen van Webwereld over Awanim niet beantwoorden. "Ons onderzoek richt zich alleen op het witwassen", vertelt woordvoerster Marieke van der Molen. "Als dit wordt onderzocht, dan is dat aan de autoriteiten in de VS."

Onderzoeken lopen nog

De frauduleuze activiteiten van het Nederlandse stel betroffen naast het prepaid-mailalternatief van X-Wire ook zogeheten piramidespellen en diverse investeringsdiensten met vervalste koopaktes voor huizen. In totaal hebben zij miljoenen dollars verduisterd, meldt de Wereldomroep die deze zaak heeft ontdekt.

Een deel van de fraude is al herleid naar investeringsfirma Petheldia, die geregistreerd staat op hetzelfde Nederlandse adres als X-Wire. Daar heeft een Nederlands arrestatieteam in september een inval gedaan en het Nederlandse stel opgepakt. Zowel het Nederlandse als het Amerikaanse onderzoek lopen nog.