De Duitse justitie meldt dat een 56-jarige vrouw en haar 34-jarige zoon in februari zijn opgepakt in Düsseldorf toen ze 170 duizend euro opnamen met vervalste creditcards van de Omaanse Bank Muscat. De twee worden aangeklaagd wegens computerfraude en vervalsen van creditcards. In Duitsland zou de schade door verdachte pintransacties in een enkele nacht 1,8 miljoen euro bedragen.

Betaalgateways gehackt

De Nederlanders namen deel aan het pinoffensief dat volgde na de grote cyberroof waarbij hackers wisten binnen te dringen bij twee verschillende betaalgateways in India en de VS. Ze wisten zo controle te krijgen over verschillende bankrekeningen, inclusief pasnummers en pincodes, van klanten bij twee banken in respectievelijk de Arabische Emiraten en Oman.

Vervolgens wijzigden ze de instellingen van de bankrekeningen zodat deze onbeperkt rood konden staan en er ongelimiteerd kon worden gepind. Tegelijkertijd kloonden handlangers in tientallen verschillende landen de pinpasgegevens, zodat van elke rekening talloze ‘geldige’ pinpassen waren. Die werden vervolgens op hetzelfde moment gebruikt om in een enorm simultaan pinoffensief binnen een paar uur de bankrekeningen compleet te plunderen. In totaal werd zo 45 miljoen dollar buit gemaakt. Het contant geld werd daarna witgewassen door dure auto’s en sieraden te kopen.

Bendeleider doodgeschoten

Het meesterbrein achter de ingenieuze wereldwijde ‘bankoverval’ is onbekend, maar justitie heeft de leden van de New Yorkse witwasbridage achterhaald. De openbaar aanklager publiceerde zelfs beelden van videocamera’s bij pinautomaten. Hierop is te zien hoe één verdachte binnen een paar uur langs tientallen pinautomaten gaat en zijn rugzak steeds zwaarder wordt van de buitgemaakte cash.

De leider van de New Yorkse bende kan overigens niet meer de cel in, hij werd twee weken geleden doodgeschoten in zijn huis op de Dominicaanse Republiek.