De plug-in is bedacht door Google-expert en journalist Henk van Ess van Voelspriet.nl en is sinds vandaag als beta-release te downloaden. Van Ess lanceerde deze week het concept Cave Your Trolls waarmee websites trollen efficiënter bestrijden. De bedoeling is om voor verschillende redactiesystemen dergelijke software te maken.

Het idee achter Cave Your Trolls is 'om pestkoppen en treiteraars op fora en weblogs niet te verwijderen, maar juist te koesteren'. Daarmee staat Cave Your Trolls volgens Van Ess haaks op de veelgebruikte aanpak om querulanten op sites een ban te geven of hun reacties handmatig te laten verwijderen door moderatoren. Van Ess: "Cave Your Trolls doet dat juist niet. De trol krijgt juist alle ruimte om te klieren, maar niemand anders ziet het."

Binnen enkele dagen hebben vrijwilligers die zich bij Van Ess aanboden de eerste plug-in geprogrammeerd. Gebruikers van de populairste weblogsoftware Wordpress kunnen de bèta-versie sinds vandaag gratis downloaden.

Zachte hand

Het systeem bestrijdt trollen volgens Van Ess 'niet met dwang, maar zachte hand'. Trollen worden met het systeem in de waan gelaten dat hun reacties gewoon voor andere bezoekers te zien zijn. In werkelijkheid is dat niet zo, maar dat ziet de trol niet.

Volgens Van Ess gaan veel trollen ervan uit dat de meeste andere bezoekers toch al niet op hen reageren. Een trol die wel onraad ruikt, kan met het systeem alsnog op het verkeerde been worden gezet doordat de sitebeheerder met Cave Your Trolls ook een reactie kan achterlaten die opnieuw alleen zichtbaar is voor de trol.

Een van de voorwaarden voor het gebruik van de plug-in is dat de sitebeheerder niet moet laten merken dat hij de software draait. Van Ess verwacht dat er over enkele maanden ook een plug-in gereed komt voor Escenic, het redactiesysteem waar veel dagbladensites in Nederland mee werken. Die plug-in zal niet gratis zijn.

Met de opbrengsten hoopt hij de gratis versies voor weblog- en forumsoftware te kunnen betalen. Van Ess: "Inmiddels krijg ik uit heel de wereld suggesties voor aanvullingen."