Tijdens een grote operatie tegen de computerbende hebben autoriteiten in de VS, Verenigd Koninkrijk, Nederland en Oekraïne in totaal meer dan honderd verdachten aangehouden of vervolgd, schrijft de Wall Street Journal. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI richtte de criminele organisatie zich vooral op het hacken van bankrekeningen van kleine bedrijven, overheden en kerken, meldt de FBI in een persbericht. De bende zou zeker 70 miljoen dollar hebben buitgemaakt. De rol van de Nederlandse KLPD in de operatie is nog niet duidelijk. Er zouden in Nederland geen arrestaties zijn verricht. Een KLPD-woordvoerder nog maandagochtend nog geen verder commentaar geven.

Miljoenen

De groep criminelen werkte volgens de FBI met een netwerk van katvangers, zogeheten moneymules, die geld van slachtoffers doorsluisden via eigen neprekeningen. Onder de bendeleden waren Oekraïense programmeurs. De slachtoffers waren voornamelijk Amerikanen, maar ook enkele bankrekeningen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Mexico waren doelwit. Dat ook bankrekeningen in Nederland werden gebruikt, heeft waarschijnlijk geleid door de Nederlandse betrokkenheid bij de opsporing.

Onderzoekers van de FBI zeggen tegen de WSJ dat als alle transacties waren geslaagd de schade zou zijn opgelopen tot 220 miljoen dollar. De Amerikaanse autoriteiten maakten eerder een schade van zeker 3 miljoen dollar bekend, maar dat cijfer betrof maar een deel van de operatie, aldus de FBI vrijdag.

Zeus-versies

De criminelen maakten gebruik van versies van de Zeus-computerworm en hebben per bankrekening honderdduizenden dollars buitgemaakt. Ze richtten zich niet op rekeningen van particulieren. De Zeus-malware verscheen in 2007 en wordt door meer cybercriminelen misbruikt. Van de malware zijn al meerdere versies verschenen, die ook aan criminelen worden verkocht.

De operatie tegen de bende begon al in mei 2009 toen FBI-agenten in de staat Nebraska een onderzoek startten naar 46 verdachte banktransacties. Het onderzoek breidde zich uiteindelijk uit naar 400 slachtoffers.

Nederland, bedankt

Gordon Snow, directeur van de computerafdeling bij de FBI, heeft vrijdag de Nederlandse autoriteiten bedankt voor hun medewerking aan het onderzoek. In totaal werden er 16 opsporingsbevelen uitgebracht. Snow: "Onze opsporingscollega's in Nederland, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben zij-aan-zij met ons samengewerkt en we willen hen bedanken voor hun onmisbare coöperatie."

Pim Takkenberg, teamleader van het Team High Tech Crime bij het Korps Landelijke Politie Diensten, noemt in een van de FBI-persberichten de betrokkenheid 'representatief voor de betrokkenheid die de KLPD en het OM hebben in de strijd tegen cybercrime'.

Update 11.00 De FBI meldt geen arrestaties in Nederland, alleen betrokkenheid bij de operatie. Citaat Pim Takkenberg van KLPD toegevoegd. Een KLPD-woordvoerder kon nog geen commentaar geven.