De IRN Lite-pc is door politiekorps Gelderland-Zuid ontworpen en is bedoeld om veilig en anoniem te surfen vanaf het politienetwerk. Op de computers staat speciale software om online informatie vast te leggen. De pc's hebben ook toegang tot het IRN-intranet. De voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) biedt die functies zelf nog niet.

Onder meer de politie Haaglanden heeft de IRN Lite-pc's in gebruik, onder meer tijdens pilots voor het doen van online opsporingsonderzoek.

Open bronnen

"De droom is dat het zoeken in open bronnen op internet door een bredere groep medewerkers zou worden gedaan en het op die manier een normaal onderdeel zou worden van de wijze waarop we ons vak uitoefenen. Hierdoor moet ons handelend en oplossend vermogen worden vergroot in de digitale samenleving", schrijft beleidsmedewerker Marga van Rijssel van de politie Haaglanden.

Volgens Van Rijssel wordt geprobeerd de IRN Lite-pc's 'een plek te laten krijgen in het vtsPN-portfolio'. "Uit veel korpsen is al belangstelling getoond."