De cyberafdeling van de Nederlandse politie, het Team High Tech Crime, is de beste van de wereld. Dat zegt Sergey Lozhkin, beveiligingsonderzoeker van het Global Research & Analysis Team van Kaspersky desgevraagd.

Lozhkin presenteerde dit weekeinde een aantal onderzoeksresultaten waaruit bleek dat het aantal beveiligingsincidenten in Nederland het laagst is in heel Europa. Dat zou mede komen door de kwaliteit van onze politie.

Tevens liet Lozhkin op een bijeenkomst in het Poolse Warschau onderstaande grafiek zien naar aanleiding van onderzoek door zijn team. Nederland scoort met name laag als het gaat om infecties via het internet. Ook via gegevensdragers zijn er in Nederland relatief weinig infecties in vergelijking met andere Europese landen.

Gevraagd naar een verklaring zegt Lozhkin: "Nederland heeft de beste cyberpolitie van de hele wereld met vele succesvolle operaties tegen cybercriminelen. De agenten zijn hoog opgeleid en daarom werkt Kaspersky graag en zo veel mogelijk met hen samen." Over de aard van die samenwerking wijdde hij verder niet uit.

Het Team High Tech Crime is ook erg tevreden met zichzelf:

Update 2 dec 15.33: Kaspersky wil toch nog wat nuance aanbrengen, door te zeggen dat Nederland een van de beste cyberkorpsen heeft. "We willen als bedrijf liever geen directe vergelijking maken tussen Nederlanders en de Amerikanen." Ook haast het bedrijf te zeggen dat in de infectievergelijking sommige Europese landen als Albanië en Monaco niet zijn opgenomen.