De Nederlandse politie en justitie eisen gegevens van steeds meer Microsoft-gerelateerde accounts per vordering. In de tweede helft is het aantal vorderingen licht gedaald naar 338 verzoeken, maar die hebben betrekking op 1551 accounts, ruim twee keer zo veel als daarvoor. Dat blijkt uit een nieuw transparantierapport van Microsoft.

In de eerste helft van 2013 deed de politie 411 verzoeken die betrekking hadden op 714 accounts. Over heel 2012 meldde Microsoft dat de Nederlandse autoriteiten 859 vorderingen hadden gedaan met betrekking tot 1438 accounts.

Wereldwijd weigerde Microsoft in 3,4 procent van de vorderingen data te geven. In Nederland is het weigerpercentage veel hoger, 8 procent. In 20 procent werd er geen data gevonden.

Nederlandse dataverzoeken aan Microsoft, juli-dec 2013. Bron: Microsoft

Schoten hagel

Weigeringen en tevergeefs zoeken zijn een bekend probleem, het lijkt erop dat de Nederlandse politie soms met hagel schiet. Zo weigerden Facebook en Twitter meer dan de helft van de Nederlandse vorderingen. Ook Google weigert ruim een derde van de verzoeken van de Nederlandse politie.

Bij Microsoft gaat het in bijna alle gevallen niet om content, maar om accountdata, persoonsgegevens en metadata zoals IP-adressen. Justitie zelf weigert nog steeds categorisch om inzicht te geven in het aantal vorderingen bij webbedrijven.