Het Korps Landelijke Politiediensten leidt sinds woensdag slachtoffers van een vorige week opgerold Sneeks botnet door naar een speciale waarschuwingspagina. Daar staan instructies waarmee de slachtoffers de communicatie met het botnet kunnen verbreken. De pagina bevat tevens een link naar een online virusscanner en een oproep om aangifte te doen bij justitie.

De waarschuwingspagina is opgesteld in samenwerking met beveiliger Kaspersky Labs en is een wereldwijde primeur, zegt Eddy Willems, virus evangelist van Kaspersky."Dit kan een aansteker zijn voor andere acties rond ons, zodat we dit op een gecoördineerde manier binnen de EU kunnen doortrekken," zegt Willems tegen Webwereld. "Dat zou een mooie manier zijn om dergelijke misdaad te bestrijden."

Om het botnet te verwijderen moet ondermeer een rootkit worden opgeruimd. Daarnaast waarschuwt Willems ervoor dat de computers waarschijnlijk nog zijn geïnfecteerd met andere virussen en malware, waarvoor een virusscanner afdoende zou moeten zijn.

Politie leidt verkeer om

De politie kan het verkeer omleiden omdat zij de controle over het botnet hebben overgenomen. Geïnfecteerde computers leggen dagelijks contact met het botnet in afwachting van nieuwe instructies. Op dat moment stuurt de politie de computers naar de waarschuwingspagina.

De actie volgt op de arrestatie van een 19-jarige Sneker vorige week. De man had een botnet opgebouwd en probeerde dat voor 25.000 euro te verkopen. Daarbij trok hij de aandacht van de FBI waarna arrestatie volgde.

Vorige week schatte politie het aantal besmette computers op zo'n 100.000. Dat aantal is volgens Willems inmiddels opgelopen tot zo'n 140.000 tot 150.000 stuks.