De voorlopige hechtenis van Sven Kamphuis is met 30 dagen verlengd, heeft de rechtbank Rotterdam besloten. Dat bevestigt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) tegenover Webwereld.

Verdacht van de grootste DDoS-aanval ooit

Twee weken geleden werd Kamphuis uitgeleverd door Spanje, waar hij eind april was opgepakt. Hij zou achter de grootste DDoS-aanval ooit zitten, vermoedt het OM. In maart werd Spamhaus getroffen door een gigantische cyberaanval, waarbij IP-pakketjes werden ‘opgeblazen’ van kogels tot clusterbommen door middel van DNS-amplificatie. Ook CloudFlare, XS4ALL en SURFnet werden getroffen door de aanval. Daarnaast werd er kortstondig een poging gedaan om het verkeer naar Spamhaus te kapen door middel van BGP-hijacking.

Kamphuis afficheerde zich als coördinator en woordvoerder van Stophaus, de groep die achter de aanval zit. Later ontkende hij elke betrokkenheid. De BGP-hijacking vond wel plaats vanuit het netwerk van CB3ROB, waarvan Kamphuis eigenaar en beheerder is.

Onderzoek loopt nog

Het OM heeft nog geen complete tenlastelegging, want het onderzoek is nog “in volle gang”, meldt de zegsman. Dit wordt uitgevoerd door het Team High Tech Crime (THTC) van de politie. Mede daarom wil het OM ook niet zeggen of er ook andere verdachten in beeld zijn.