Een Rotterdams bedrijf is in twee nachten voor 30.000 euro het schip in gegaan. Hackers kraakten de telefooncentrale en belden naar een duur, buitenlands betaalnummer dat in handen is van de criminelen, bericht het AD. Het is vaak kinderlijk eenvoudig om de pincode van de systemen te kraken.

Veel bedrijven laten hun medewerkers via de eigen telefooncentrale naar het buitenland bellen. Daarvoor is het nodig om in te bellen op de centrale die vervolgens een gesprek doorschakelt naar het buitenlandse nummer. In veel gevallen zijn de centrales beveiligd met een pincode. Ook wordt, zei het wat minder vaak, de beheerdersaccount van de centrales gekraakt. Dit laatste gebeurde in Rotterdam.

Eigen verantwoordelijkheid

Dat zijn vaak standaardinstellingen, laat een woordvoerder van KPN weten. Volgens de telecomgigant zijn de centrales bij veel bedrijven niet of nauwelijks beveiligd waardoor dergelijke praktijken in de hand worden gewerkt. KPN waarschuwt bedrijven dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de systemen. "We hebben vorig jaar 25 tot 30 keer zo'n melding gehad", aldus de zegsman die dat afzet tegen tienduizenden bedrijven die dergelijke systemen gebruiken.

Dat betekent dat KPN ook gewoon de rekening stuurt als het bedrijf slachtoffer is geworden van een dergelijke telefoonkraak. De kosten zijn gemaakt en de tikken worden geteld. "Voor hetzelfde geld kan het zijn dat een van de medewerkers een nieuw liefje heeft in de Filipijnen die in de baas zijn tijd aan het bellen is. Dat kunnen wij niet weten", legt de woordvoerder uit. "Daar gaan wij ook niet over."

Aangifte

Wel helpt KPN met het opmerken van pieken in het bellen van bedrijven. Dan gaat het bedrijf ook over tot het waarschuwen van die bedrijven zodat ze daarop actie kunnen ondernemen. "We vinden het ook belangrijk dat we onze klanten in bescherming kunnen nemen. Maar we zijn geen Vadertje Staat in die zin. We zijn niet paternalistisch ingesteld."

KPN adviseert bedrijven die hier last van hebben aangifte te doen bij justitie. De schade kan dan vervolgens op de criminelen worden verhaald.