De Nederlandse politie heeft deze week vier mannen aangehouden die worden verdacht van het uitrollen van een bankingtrojan. Webwereld berichtte daar donderdag over. Sinds het voorjaar van 2012 infecteerden ze mensen met de malware om bankrekeningen te plunderen. De trojan werd afgeleverd via geïnfecteerde e-mails.

De Nederlandse TorRAT-bende die gisteren is opgepakt, ging uitermate leep te werk. Lees meer over de analyse van Fox-IT op Computerworld.

Malware zelf gemaakt

Naar nu blijkt hebben de bendeleden hun malware zelf ontworpen en konden ze lange tijd uit de greep van de politie blijven door het gebruik van Tor, anonieme VNP-diensten en Bitcoin-exchanges om hun geld wit te wassen.

De politie heeft bij de arrestatie van de vier bendeleden dan ook Bitcoins in beslag genomen. Dat ging om 56 BTC, omgerekend 8500 euro. Het OM heeft die inmiddels ingewisseld voor 7700 euro.

Uit onderzoek van Fox-IT blijkt het te gaan om een zeer professioneel en geslepen bende. Naar het laat aanzien opereerde de bende volledig zelfstandig. Het onderzoek van Fox-IT wordt nader belicht in dit artikel op Computerworld.