Naast veel aandacht voor OpenNu is er ook veel kritiek, omdat de site in eerste instantie in elkaar stak als een knullig vergiet. Er is al van alles verbeterd, maar volgens hacker Jurre van Bergen is de site nog steeds “zo lek als een mandje”, zegt hij tegen NRC Handelsblad. Maar volgens Michel Spekkers van OpenNu is die situatie inmiddels achterhaald. “Dat is verleden tijd. Toen ik op 9 december met OpenBreda begon, was er wel een en ander op aan te merken, maar we voeren constant verbeteringen door.”

Basale verbeteringen

Zo zijn een aantal poorten dichtgezet die onnodig openstonden en vandaag zal de site helemaal overgaan op https, zodat de verbinding tussen de browser en de server is versleuteld. Ook de cruciale uploadtool, de dropbox, wordt volledig vernieuwd en de documenten worden meteen versleuteld opgeslagen. Ook worden cronjobs nu beter uitgevoerd. Het ontbreken van die basale maatregelen vindt Spekkers geen bezwaar om live te gaan met zijn site. Volgens hem draait het uiteindelijk om vertrouwen, zegt hij laconiek.

VPN op VPS

Ook aan de hostingsituatie van OpenNu wordt gesleuteld. Die wordt steeds decentraler. Spekkers kijkt daarvoor bij hosters in het zuiden van Europa, zoals Griekenland. “Da’s toch wat goedkoper dan in IJsland.” Er worden een aantal virtuele private servers opgezet met een beveiligde VPN-verbinding erop, belooft Spekkers. Inmiddels is hij de minst technische van het team dat zich bezig houdt met OpenNu. En dat is wel nodig, want hij is naar eigen zeggen ‘niet de meest technisch’ onderlegde persoon. “Als het echt technisch wordt met encryptie, dan haak ik al snel af,” erkent Spekkers.

Kosten stijgen snel

Een ander punt zijn de kosten. Die kunnen nog wel eens een probleem worden. Er worden namelijk al bergen documenten upgeload, en er wordt niks weggegooid. “We zien heel veel meuk langskomen. “Die scheiden we van de interessante documenten en stoppen we in een aparte bak. Maar we gooien niks weg.”

De hostingkosten stijgen daarom snel, maar Spekkers rekent op financiële steun van bijvoorbeeld providers. OpenNu blijft voorlopig een ‘beweging’, Spekkers is niet van zins om er een stichting of andere rechtspersoon van te maken.

Na het strippen van de metadata van de bestanden, bekijken de lokale vrijwilligers of de documenten authentiek en interessant zijn. Die vrijwilligers mogen geen bestuurders, raadsleden of journalisten zijn.

Wachten op de eerste scoop

Lokale media wordt wel verzocht zich aan te melden om uiteindelijk onthullend nieuws te maken op basis van de gelekte documenten. Geïnteresseerde journalisten kunnen zich intekenen op een verhaal en mogen dan exclusief de originele documenten inzien. Op moment van publicatie komen de volledige documenten ook online beschikbaar via OpenNu.

Vandaag en morgen zullen er nog een twintigtal gemeenten worden toegevoegd. En de aanmelding van vrijwilligers uit nog eens 31 gemeenten lopen nog.