De kwaadaardige code crasht de telefoon, probeert data te versturen en poogt zichzelf te verspreiden. Alle Trojaanse paarden maken gebruik van Bluetooth. Desondanks wordt het risico van de paarden laag ingeschat, zo meldt CNet. Symbian OS is het populairste besturingssysteem op zogeheten smartphones. Volgens onderzoeksbureau Gartner bevat tweederde van alle smartphones Symbian als besturingssysteem.

Nokia levert inmiddels de mobiele antivirusscanner van Symantec op zijn Series 60-toestellen. F-Secure en McAfee leveren ook scanners voor slimme telefoons.

Symantec heeft vijf varianten van het Cdropper-paard ontdekt, twee nieuwe Pbstealer-virussen en nog twee Trojaanse paarden genaamd Sendtool en Booton. Cdropper probeert volgens Symantec het al langer bekende Cabir- en Locknut-virus te installeren. Pbstealer poogt het adressenboek, kalender en takenlijst te verzenden.

Booton is de meest risicovolle code van de negen. Deze installeert corrupte systeembestanden en herstart het mobieltje. Het herstarten mislukt door de aanwezigheid van die systeembestanden, waardoor de gsm strandt. Sendtool opent een gat zodat andere Trojaanse paarden geïnstalleerd kunnen worden en probeert daarnaast andere Bluetooth-apparaten te infecteren.

Symantec schat het risico als laag in, aangezien de gebruiker expliciet toestemming moet geven om de code te installeren. Tevens moet Bluetooth geactiveerd zijn. Bron: Techworld