Dan Egerstad wist duizenden e-mails en chatberichten van onder andere ambassades en mensenrechten groeperingen te onderscheppen, maar wilde eerder niet vertellen hoe hij dit voor elkaar kreeg.

Inmiddels heeft Egerstad bekend vijf zogenaamde Tor-exit nodes te draaien. De machines gebruikte hij vervolgens ook om al het langskomend verkeer af te vangen. Het Tor-netwerk is bedoeld om anonimiteit op internet te bieden. Het systeem biedt surfers de kans op internetlocaties te komen zonder de eigen identiteit te onthullen.

Gebruikers kunnen via meerdere versleutelde hosts online komen. Het laatste tussenstation zet vervolgens de reguliere verbinding op. Door aan het einde van de keten te opereren kreeg Egerstad toegang tot niet versleutelde informatie.

Afluisteren

De zaak maakt pijnlijk duidelijk dat het netwerk niet geschikt is voor niet-versleutelde vertrouwelijke berichten. De hackersgemeenschap speculeert al langer dat opsporingsdiensten over diverse exit-nodes beschikt om verkeer af te vangen. Een hacker benadrukt dat het systeem goed te gebruiken is, maar dat het belangrijk is het vertrouwelijke verkeer van begin tot eind volledig te versleutelen.

Recentelijk werd ook al duidelijk dat in het concept van Tor een ontwerpfout zat, waarvoor inmiddels een patch geschreven is. Wereldwijd maken honderdduizenden mensen gebruik van het anonimiseringsnetwerk. Bron: Techworld